Gemeente Arnhem kort BKR-registratie in voor mensen die schulden hebben afgelost

/

ARNHEM – Meldingen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) van Arnhemmers die uit de schulden zijn gekomen, worden sneller verwijderd. De gemeente Arnhem volgt hiermee de 4 grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Zij besloten eind vorig jaar tot een kortere BKR-registratie.

Het college van B&W nam de beslissing na vragen van de Arnhemse fractie van DENK.

Iedereen in Nederland die schulden heeft gehad wordt geregistreerd in het BKR-register. Die registratie blijft nog 5 jaar staan, ook als mensen succesvol uit de schulden zijn gekomen. Bij mensen die lange tijd veel moeite hebben gedaan om hun schuld op te lossen, kan deze registratie enorm in de weg zitten, bijvoorbeeld wanneer ze een woning willen kopen of huren of een telefoonabonnement willen afsluiten.

Wethouder Mark Lauriks (PvdA): “Na een langdurig schuldentraject willen mensen verder met hun leven. Een BKR-registratie werpt hierbij onnodig hoge drempels op. Mensen blijven daardoor nu nog 5 jaar langer last houden van de schulden die zij al lang achter zich hebben gelaten. Terwijl zij juist een schouderklopje verdienen in plaats van een kruisje achter hun naam.”

De gemeente Arnhem staat al langer achter het inkorten van de BKR-registratie. Afgelopen jaren heeft de gemeente Arnhem er samen met andere gemeenten voor gepleit om de werkwijze van het BKR landelijk aan te passen. Door nu net als de 4 grootste steden van Nederland te kiezen om de BKR-registratie zelf in te korten, hoopt de gemeente dat het idee om het landelijk te regelen kracht wordt bijgezet.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Arnhem voorop loopt in het aanpassen voor regels voor mensen die het financieel zwaar hebben. In 2019 voerde de gemeente een aantal maatregelen door in de schuldhulpverlening. Er werden toen maatregelen ingevoerd waardoor inwoners met bijstandsschulden sneller schuldenvrij zijn en daardoor meer toekomstperspectief hebben.
Die maatregel werd door verschillende gemeenten overgenomen.