Veel meer mensen met longkanker dan gemiddeld in veel Arnhemse wijken

ARNHEM – In vrijwel heel Arnhem komt longkanker vaker voor dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit de Kankeratlas, die gisteren werd gepubliceerd.

Met name in Klarendal, de Geitenkamp, het Spijkerkwartier, het Broek en in delen van Presikhaaf hebben Arnhemmers tot wel 50 procent meer kans om longkanker te krijgen dan het gemiddelde in Nederland.

Ook in de meeste andere wijken van Arnhem ligt de kans op longkanker ruim boven het landelijk gemiddelde. Alleen in de (rijkere) wijken in Arnhem-west is de kans op longkanker benedengemiddeld.

Deze gegevens zijn sinds gisteren zichtbaar in de Kankeratlas die door het Integraal Kankercentrum Nederland is gepubliceerd. De interactieve digitale atlas laat de impact zien van kanker per regio in Nederland. De atlas geeft een overzicht van de 24 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Kankersoorten die veel voorkomen, zoals longkanker, zijn per postcodegebied terug te zien in de atlas.

Dat er per wijk zoveel verschillen zijn in de kans om kanker te krijgen, heeft te maken met veel verschillende factoren. Met betrekking tot longkanker is leefstijl een belangrijke oorzaak. Roken is bij tachtig procent van alle gevallen de oorzaak van longkanker. Woonwijken waarin veel (ex-)rokers wonen, hebben daarom een hogere score dan wijken waarin minder gerookt wordt.

Het Integraal Kankercentrum noemt nog meer factoren die kunnen meespelen bij de variatie per wijk. Luchtverontreiniging, diagnostiek, mate van toegang tot gezondheidszorg en toeval spelen ook een rol.

Het Integraal Kankercentrum benadrukt dat iemand die in een rood gebied woont niet meer risico loopt om kanker te krijgen.
“In de Kankeratlas wordt niet het risico op kanker weergegeven, maar hoe vaak een bepaalde kankersoort voorkomt in een bepaald gebied. Dat een bepaalde kankersoort ergens vaker voorkomt kan het gevolg zijn van verschillen in leefstijl en andere karakteristieken.”

Andere vormen van kanker

Het verschil tussen Arnhem en het landelijk gemiddelde is bij longkanker extreem. Bij andere vormen van kanker zijn de verschillen een stuk kleiner.
Zo ligt de kans om borstkanker te krijgen in de meeste wijken in Arnhem een paar procent onder het landelijk gemiddelde. Hier zijn het juist de wijken in Arnhem-west waar de kans op borstkanker een paar procent boven het gemiddelde ligt.

Bij darmkanker valt op dat de kans in Arnhem twee procent onder het gemiddelde ligt, terwijl het in buurtdorpen Westervoort en Velp vijf procent boven het gemiddelde ligt.
Opvallend is ook de score bij prostaatkanker in Arnhem. De kans op prostaatkanker ligt in Arnhem 24 procent onder het gemiddelde.

De Kanker atlas van het Integraal Kankercentrum is bedoeld om de geografische variatie van kankersoorten kenbaar te maken voor een breed publiek. De atlas is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar informatie over het voorkomen van kanker in bepaalde regio’s.

Zelf grasduinen? Je vindt de Kankeratlas hier:
https://kankeratlas.iknl.nl/