Gemeente Arnhem: “Ruimte voor 100 woningen op bedrijventerrein Schaapsdrift”

/

ARNHEM – Wanneer alleen het bedrijventerrein van de Schaapsdrift wordt ontwikkeld, is er ruimte voor de bouw van circa 100 woningen. Dit blijkt uit een nieuwe zending documenten die de gemeente Arnhem heeft vrijgegeven na een Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant.

(Door: Patrick Arink)

In oktober werd door de gemeente het plan ‘Alternatief Schaapsdrift’ opgesteld. In dit alternatief is gekeken hoeveel woningen er op de Schaapsdrift gebouwd kunnen worden als alleen het bedrijvendeel ontwikkeld wordt in een schaal en maat die aansluit bij de bestaande bebouwing.

“Voor de woningbouw betekent dit dat circa 100 woningen mogelijk kunnen worden toegevoegd aan de Schaapsdrift in een typologie variërend van grondgebonden eengezinswoningen tot gestapelde appartementen. De doelgroepen zijn hierbij stedelijk georiënteerde gezinnen, starters, studenten en mogelijk ook senioren of doorstromers.”

Ruimte voor veel werkplekken is er niet in het alternatief:
“Er is maar zeer beperkt ruimte voor economie en werkgelegenheid. Meer ruimte voor economie en/of zakelijke dienstverlening gaat ten koste van het aantal woningen in het Alternatief Schaapdrift.”

De aantallen die in het alternatief genoemd worden staan in schril contrast met de ambities van de gemeente die in de startnotitie staan en waar de gemeenteraad komende maand een besluit over neemt. De gemeente wil op de Schaapsdrift minimaal 500 woningen en 500 werkplekken realiseren. Maximaal moeten dat 1.000 woningen en 1.000 werkplekken worden.

De aantallen uit de startnotitie zijn alleen bij benadering te halen wanneer het grootste deel van de bestaande woningen in de buurt gesloopt worden. Door het opleggen van de Wvg op de gehele Schaapsdrift is onteigening en sloop mogelijk, maar wethouder Bouwkamp (GroenLinks) houdt vol dat grootschalige sloop niet aan de orde is.

De woorden van Bouwkamp staan haaks op de zaken die naar buiten komen nu de gemeente mondjesmaat documenten over de Schaapsdrift vrijgeeft na het Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant.

Initiatief raadsvoorstel

Het alternatieve plan voor transformatie van het bedrijvendeel van de Schaapsdrift is opgesteld op verzoek van SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink. Elfrink kondigde afgelopen jaar aan dat hij met een initiatief raadsvoorstel wil komen voor de Schaapsdrift.

Via de gemeentesecretaris heeft Elfrink in oktober opdracht gegeven aan de gemeente om het alternatief voor de Schaapsdrift op te stellen. Elfrink heeft het initiatief raadsvoorstel nog steeds in zijn achterzak. De SP heeft het nog niet gepresenteerd aan de gemeenteraad.

“Timing is enorm belangrijk”, legt Elfrink desgevraagd uit. “Een voorstel zoals dit kun je maar één keer presenteren. Op dit moment wordt gesproken over de startnotitie. We wachten de besluitvorming over de startnotitie af. Hopelijk is het niet nodig dat de SP daarna dit initiatief raadsvoorstel voorlegt aan de gemeenteraad.”

Uit de Woo-documenten die de Arnhemsche Courant binnen heeft, blijkt dat de ambtenaren die aan de Schaapsdrift werken niet stonden te springen om het alternatief uit te werken.

“Het schrijven van een raadsvoorstel hierover is vooral een politieke zaak waar de griffie ondersteuning op kan bieden, maar de ambtenaren verder niet”, probeert één van de ambtenaren uit het Projectteam Schaapsdrift.

Ook nadat de Gemeentewet erbij wordt gepakt en blijkt dat het Projectteam Schaapsdrift wel degelijk aan de slag moet, hebben de betrokken ambtenaren er geen zin in, blijkt uit een van de documenten in de Woo-stukken.

“Dan de vraag over betrekken van team dat aan Schaapsdrift werkt en de gevoelens die hierin worden benoemd. Die gevoelens snap ik heel goed. Dit is precies de reden dat ik heb gezegd: laten we hier het bestaande team van Schaapsdrift zo min mogelijk mee belasten.”

“[[Zwartgelakt]] gaf verder nog aan dat hij het wel ongemakkelijk vindt om een ruimtelijke toelichting te schrijven wat tegengesteld is met de lijn die we als gemeente inzetten.”

Het opstellen van het alternatief wordt vervolgens uitbesteed aan andere ambtenaren binnen de afdeling Ruimtelijke Ordening.

Geheimhouding

Dat de stukken over het alternatief voor de Schaapsdrift nu naar buiten komen na een Woo-verzoek, is te danken aan Gerrie Elfrink. De ambtenaren die het Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant over de Schaapsdrift afhandelen, hadden alle stukken over het alternatief aanvankelijk geheim verklaard, zodat ze niet vrijgegeven hoefden te worden.

“De openbaarmaking van de documenten is geweigerd onder verwijzing naar artikel 5.1 tweede lid onder i van de W00”, schrijft de gemeente aan Elfrink. “Deze keuze is gemaakt vanuit de gedachte dat het raadslid dat om ambtelijke bijstand vraagt, controle en regie over zijn of haar documenten kan houden.”

Elfrink reageert furieus: “De documenten waren al openbaar toen ze mij zijn verstrekt en aangezien er nooit geheimhouding is opgelegd zijn ze dat nog steeds. Openbare documenten dienen in principe verstrekt te worden als daarom wordt verzocht. Ik maak bezwaar tegen het feit dat besloten is deze openbare documenten niet te verstrekken. Het raadslid -ik dus- wordt aangevoerd in de weigeringsgrond. Hier leen ik mij niet voor en ik maak hiertegen dan ook ernstig bezwaar.”

De documenten zijn hierna alsnog vrijgegeven.

De Arnhemsche Courant heeft, ruim acht weken na de wettelijke termijn waarop de gemeente had moeten beslissen over het Woo-verzoek, pas 25 procent van de gevraagde documenten binnen. Op dit moment loopt een rechtszaak bij de Rechtbank om de documenten over de Schaapsdrift alsnog zo snel mogelijk te ontvangen.

In het tempo dat de gemeente nu hanteert, duurt het tot april 2024 voordat de Arnhemsche Courant alle gevraagde documenten binnen heeft. Dat is 15 maanden (!) langer dan wettelijk is toegestaan.

De documenten uit dit artikel zijn hier te downloaden:
https://www.arnhemschecourant.nl/deelbesluit 4 schaapsdrift.pdf.

Eerdere documenten die zijn vrijgegeven zijn terug te vinden helemaal onderaan deze pagina:
https://wob.arnhem.nl/pages/woopublicaties