Locaties in Arnhem waar de eikenprocessierups gesignaleerd is.

Gemeente Arnhem: “Veel meldingen eikenprocessierups”

//

Net als in de rest van Nederland krijgt de gemeente Arnhem momenteel veel meldingen binnen over de eikenprocessierups. Vanwege het grote aantal meldingen lukt het de gemeente niet niet om alle overlast op korte termijn op te lossen.
“We hopen op uw begrip”, meldt de gemeente op haar website.

De overlast door de rups is dit jaar groter dan in voorgaande jaren. Begin mei heeft de gemeente al een aantal preventieve maatregelen getroffen, zoals het besproeien van nesten met een biologisch middel. In dit middel zaten aaltjes die de rupsen opaten. Nu de nesten er zitten, worden die door de gemeente met een speciale ‘stofzuiger’ weggezogen. Desondanks ondervinden veel Arnhemmers nu toch overlast van de processierupsen.

De gemeente kiest ervoor om de gebieden met de hoogste risico’s voor mensen en kinderen als eerste te bestrijden. Bijvoorbeeld plekken in de buurt van scholen en speeltuinen, de route van de Nijmeegse vierdaagse en de hoofd-fietsroutes.

De gemeente roept inwoners die een eikenboom in hun omgeving hebben die voor overlast zorgt op om de biodiversiteit te verhogen zodat er meer vogels en insecten komen die de rups opeten.
“Plant veel verschillende planten rondom de eik en hang vogelkastjes in de buurt van de eik.”

De eikenprocessierups wordt bestreden omdat ze ‘brandharen’ hebben die bij mensen tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Nadat iemand in contact is geweest met deze brandharen kan er jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen ontstaan.