Burgemeester Ahmed Marcouch en zijn Nijmeegse collega Hubert Bruls delen appels uit tijdens de doortocht van de Vierdaagse in Elden in 2019. (Foto: Hennie Kruse.)

Dit jaar geen Arnhemse appels voor Vierdaagselopers

/

ARNHEM – Al zo’n vijftien jaar is het een traditie: bij de doortocht door Arnhem op de eerste dag van de Vierdaagse, krijgen wandelaars een appel van het gemeentebestuur. Maar niet dit jaar. Doordat dinsdag de eerste wandeldag van de Vierdaagse wordt afgelast, zijn er dit jaar geen wandelaars die door Arnhem komen.

Vandaag, zondag 17 juli, nam de marsleiding van de Vierdaagse het besluit om van de Vierdaagse een Driedaagse te maken. Het is door de hitte die verwacht wordt, met temperaturen tegen de 40 graden, onverantwoord om de wandelaars die dag op pad te sturen. De ‘dag van Elst’ wordt in zijn geheel geschrapt.

Dit betekent dat er dinsdag geen wandelaars zijn die door Arnhem komen. Wandelaars die 40 kilometer lopen en wandelaars die 50 kilometer per dag lopen, zouden door Arnhem Zuid komen. De 40-kilometerlopers lopen normaal gesproken langs de Rijkerswoerdseplassen om via de Kampsestraat weer richting Elst te lopen.

De 50-kilometerlopers wandelen normaal gesproken via de Batavierenweg naar Elden om via de Huissensedijk weer om te draaien richting Elst en Nijmegen.

Raadsleden en het college van B&W van Arnhem verwelkomt de wandelaars in Arnhem met het uitdelen van appels. De appels worden uitgedeeld in Elden, het noordelijkste punt dat de Vierdaagse aandoet. In totaal worden er 7.000 appels aan de wandelaars aangeboden.

Elden is sowieso de plek waar ook door het dorp zelf normaal gesproken veel georganiseerd wordt voor de wandelaars. Zo is er een rustplek en worden de wandelaars begeleid met live muziek en dj’s.

Nadat de Vierdaagse de afgelopen twee jaar werd afgelast vanwege de coronabeperkingen, moet Arnhem dus nog minstens een jaar wachten voor er weer wandelaars verwelkomd kunnen worden. Als het weer in 2023 tenminste meezit.