Gemeente neemt varkens in dienst voor opruimen eikels

ARNHEM – Negen Bonte Bentheimer varkens gaan in de Arnhemse bossen de opmars van de Amerikaanse eik tot staan brengen. De gemeentevarkens gaan daar rondscharrelen en eten dan de eikels op. De gemeente zet de Bentheimers in om op een duurzame manier de bossen te beheren.

(Door: Redactie)

Varkens die in het bos rondscharrelen waren honderden jaren lang een heel normaal gezicht. Door de komst van de intensieve veeteelt is deze vorm van bosbeheer nagenoeg geheel verdwenen. In Arnhem komen de varkens weer terug in de bossen, maar nu om het bos gezond te houden.

“Scharrelen in de bossen is natuurlijk gedrag van varkens. Zo helpen ze ons om de bossen gezond te houden”, aldus wethouder Marco van der Wel (Partij voor de Dieren).

In Arnhem worden de varkens ingezet om de Amerikaanse eik te bestrijden.
Van der Wel: “Amerikaanse eiken horen hier van nature niet thuis en bedreigen de groeikansen van inheemse bomen. Ze kunnen op termijn het hele bos domineren. Om de biodiversiteit verder te stimuleren worden inheemse kruiden ingezaaid daar waar de varkens de grond hebben omgewoeld.”

De Bonte Bentheimers gaan aan het werk in een 15 hectare groot gebied in Rijk der Heide. Dat ligt ten westen van Groot Warnsborn, tegen de A50 aan. De varkens scharrelen van gebied naar gebied, te beginnen in het noordelijke deel van Rijk der Heide. In het scharrelgebied komt ook een onderkomen voor de varkens.

Natuurlijk gedrag

“Deze varkens hebben een neus voor dit soort werk”, aldus eigenaresse Monet Bearda Bakker. “Scharrelen is hun natuurlijk gedrag. Ze houden van wroeten, bladeren, modder, bos en een beetje zon. En eikels vinden ze heerlijk. Als ze de grond eenmaal omgewoeld hebben, kun je er van alles opnieuw inzaaien. Ik ben heel blij dat mijn varkens op deze milieuvriendelijke manier bijdragen aan milieuvriendelijk bosbeheer.”

De varkens gaan in eerste instantie een jaar voor de gemeente aan de slag.
Van der Wel: “Als ze succesvol zijn bij het bestrijden van invasieve soorten zoals de Amerikaanse eik, willen we de overeenkomst verlengen en kunnen de varkens ook in andere Arnhemse bossen aan de slag.”