Gemeenteraad wil plannen Schaapsdrift terugschroeven tot realistische proporties

/

ARNHEM – Als het aan de gemeenteraad ligt, worden de ambities die wethouder Bouwkamp (GroenLinks) heeft met de Schaapsdrift, een heel eind naar beneden bijgesteld. Dat werd gisteravond duidelijk bij een meningsvormende vergadering over de startnotitie voor de Schaapsdrift.

(Door: Patrick Arink)

Ook gisteravond waren ze, met protestborden, weer in grote getalen aanwezig. Al meer dan een jaar voeren bewoners van de Schaapsdrift en omliggende straten actie voor behoud van hun woonbuurt. Bewoners van de Schaapsdrift zijn bang dat de gemeente de hele buurt wil slopen om haar plannen te realiseren.

De gemeente wil op de Schaapsdrift 500 tot 1.000 woningen bouwen. Bovendien wil de gemeente hier ook 500 tot 1.000 werkplekken realiseren. Zelfs wanneer zowel het bedrijvendeel als het woondeel van de Schaapsdrift volledig tegen de vlakte gaan, zou dat een vrijwel onmogelijke opgave zijn.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp houdt al een jaar vol dat sloop niet aan de orde is. Ook in de startnotitie wordt sloop niet genoemd. Het gebied moet verdicht worden en getransformeerd worden tot een levendige buurt, staat in de startnotitie te lezen.

Maar uit alle stukken die de gemeente inmiddels heeft vrijgegeven na een Woo-verzoek van de Arnhemsche Courant blijkt dat sloop van de buurt, plus een eventuele uitbreiding van het plangebied, plus mogelijke bebouwing in Park Presikhaaf door de gemeente onderzocht zijn. Door de Woo-documenten is nu duidelijk dat de gemeente heel andere opvattingen heeft over wat wenselijk is op de Schaapsdrift dan de gemeenteraad in gedachten heeft.

De verkenningen, schaalstudies, referentiebeelden, ambitiedocumenten en andere stukken die ten grondslag liggen aan de startnotitie en die door het Woo-verzoek nu openbaar zijn, plaatsen de ambities in de startnotitie opeens in een heel ander daglicht. En dat was gisteravond te merken tijdens de meningsvormende vergadering over de startnotitie.

Opknappen ja, slopen nee

Alle ambities die in de startnotitie staan, worden fors naar beneden bijgesteld. Zowel oppositie- als coalitiepartijen lieten weten dat de torenhoge ambities van de gemeente met de Schaapsdrift een flink eind teruggeschroefd moeten worden.

De Schaapsdrift opknappen en verbeteren? Jazeker!
Maar 500 tot 1.000 woningen bouwen? Dat aantal wordt hoogstwaarschijnlijk losgelaten.
500 tot 1.000 werkplekken realiseren? Die ambitie wordt geschrapt.
Bouwen in Park Presikhaaf? Dat is uitgesloten.
Massale sloop van goede woningen? Het gaat niet gebeuren.

Volgens de coalitiepartijen kunnen de ambities uit de startnotitie het beste via moties en amendementen worden teruggebracht tot realistische proporties.
Mark Coenders (GroenLinks): “De gemeenteraad is de baas. Het is de raad die de kaders vaststelt.”
Giovanni Visser (PvdA): “Desnoods dienen we tien amendementen in.”

Volgens de ChristenUnie is het afwijzen van de startnotitie ook een optie.
“We kunnen het college ook terugsturen naar de tekentafel. Het plan wordt een stuk kleiner, dus dat nieuwe plan is dan ook snel klaar.”
Zo ver willen de meeste andere partijen in de gemeenteraad niet gaan.

Wat de coalitiepartijen betreft, blijft ook de Wvg voorlopig nog gehandhaafd. Volgens de oppositie is dat onnodig.
Rebin Maref (VVD): “Als je toch niet van plan bent om te onteigenen en te slopen, is de Wvg een tandeloos instrument.”

Het verloop van de raadsvergadering leidt tot opluchting bij bewoners.
“Ik geloof het pas nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen, maar ik geloof dat ik voor het eerst in een jaar weer rustig kan slapen”, aldus een van de aanwezige Schaapsdrift-bewoners na afloop.

Die besluitvorming kan nog even op zich laten wachten. De meningsvormende fase is nog lang niet voorbij. Waarschijnlijk wordt pas in mei een besluit genomen over de startnotitie.

Woo

Bijna vier maanden na het indienen van een Woo-verzoek heeft de Arnhemsche Courant op dit moment 400 van in totaal 1.600 documenten binnen. Afgelopen week won de Arnhemsche Courant een rechtszaak die tegen de gemeente was aangespannen. Omdat de gemeente Arnhem de wettelijke termijn waarin zij een Woo-verzoek dient te beantwoorden grof overschrijdt, heeft de rechter de gemeente opgedragen om binnen twee weken alsnog alle resterende documenten vrij te geven. De gemeente is inmiddels tien weken te laat.

De termijn van twee weken gaat de gemeente waarschijnlijk niet redden, mede doordat zij voor het vrijgeven van verschillende documenten afhankelijk is van externe partijen. Wel heeft de gemeente na de uitspraak van de rechtbank extra mankracht ingehuurd om aan het inwilligen van het Woo-verzoek te voldoen.

(Foto: Sarah Dobbe/Twitter)