Tegeltuin met zebrapad. (Foto: @onderhoudsarmoe.)

Gemeenteraad ziet verbod op tegeltuinen niet zitten

/

ARNHEM – Nog voor GroenLinks en de Partij voor de Dieren hun gewenste verbod op tegeltuinen goed en wel hadden ingediend, is het alweer van tafel. Bij de eerste bespreking van het voorstel in de gemeenteraad, bleek dat andere partijen er niets in zien.

Het had GroenLinks en de Partij voor de Dieren zo mooi geleken: verbied tuinen in Arnhem met meer dan 50 procent aan verharding. Via een initiatiefvoorstel wilden de partijen zo’n verbod invoeren om op die manier hittestress en wateroverlast tegen te gaan.

Nog voor het voorstel goed en wel in de gemeenteraad aan de orde kwam, was al duidelijk dat er bij veel partijen weerstand is tegen het voorstel.
“Wij zeggen: baas in eigen tuin”, had CDA-raadslid Scott van den Broek al gemeld.”

De VVD: “Vergroenen doe je door te stimuleren. Niet door dingen te verbieden.”

Tijdens de meningsvormende bespreking, gisteravond in de gemeenteraad, dat eigenlijk alle partijen er zo over denken. Geen enkele partij omarmt het voorstel.

Alle partijen onderschrijven het belang van groene tuinen. Maar dat kan beter door voorlichting en ‘good practices’ berreikt worden, dan via een verbod op verharding in tuinen, vinden de meeste partijen.

“Dit beleid zorgt voor een inbreuk op de privacy en de vrijheid van mensen”, aldus Wibe Snelting van Volt. “Laat de gemeente Arnhem het goede voorbeeld geven. De gemeente doet al veel, maar er kunnen nog wel wat tandjes bij.”

En dus zat er voor initiatiefnemer Cyriel Prinsen van GroenLinks niets anders op om aan het eind van de bespreking te concluderen dat er geen steun is voor zijn voorstel.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen het voorstel nu aanpassen zodat er wel een meerderheid te vinden is. Hoe de partijen dat willen doen is nog niet bekend, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het verbod uit het voorstel wordt geschrapt en de maatregel een meer vrijblijvend karakter krijgt.

Vorige artikel

Jan Herman de Baas nieuwe gemeentesecretaris gemeente Arnhem

Volgende artikel

Foto’s: spectaculair Museum Arnhem opent haar deuren

Tip: