Groene oase rond Stadstheater dreigt er niet te komen

/

ARNHEM – Concrete plannen zijn er nog niet, maar het lijkt erop dat de groene stadsoase die de gemeente rond het vernieuwe stadstheater wil realiseren, er niet gaat komen. De plek die de gemeente wil vergroenen, is namelijk ook de meest waarschijnlijke locatie van de nieuwbouw voor Oostpool en Introdans.

(Door: Patrick Arink)

Met veel bombarie werd eind december bekend gemaakt dat architectenbureau Braaksma & Roos het vernieuwde stadstheater mag ontwerpen. De ontwerpvisie met de titel ‘Oase tussen stad en singel’ werd gekozen uit vijf verschillende ontwerpen.

De jury was vooral gecharmeerd van de mogelijkheden die dit ontwerp biedt om de omgeving van het vernieuwde stadstheater te vergroenen.
“Buiten het gebouw blijft aan beide zijkanten én aan de voorzijde een ruime strook over voor groen. Het groen spoelt vanaf de singel om het gebouw heen naar de binnenstad en maakt zo op natuurlijke wijze verbinding tussen de twee gebieden.”

Tijdens een informatieavond liet de gemeente Arnhem afgelopen maand al wat schetsen zien hoe die vergroening eruit moet zien. De omgeving van het stadstheater moet een parkachtige en groene uitstraling krijgen, met voldoende mogelijkheden om te genieten van het uitzicht.

Oostpool en Introdans

Het heeft er echter alle schijn van dat die ideeën binnenkort stilletjes afgevoerd worden. Boosdoener is de geplande nieuwbouw die Oostpool en Introdans van plan zijn te realiseren. Aanvankelijk bleek hier geen geld voor te zijn, maar inmiddels hebben de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem 20 miljoen euro van de benodigde 29 miljoen euro toegezegd. Er is nog een gat van negen miljoen euro, maar alle partijen hebben er vertrouwen in dat daar nog een oplossing voor gevonden wordt.

Oostpool en Introdans hebben aangegeven dat ze het liefst willen dat de nieuwbouw zo dicht mogelijk in de buurt van het stadstheater wordt gerealiseerd. Het is een logische wens die door de gemeente Arnhem ondersteund wordt.

Voor de locatie zijn twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat er voor Oostpool en Introdans een gebouw komt op de plek waar nu het politiebureau staat. Bij de politie zijn weliswaar plannen om het pand aan de Beekstraat te verlaten, maar concreet zijn die plannen nog lang niet. Bovendien heeft de politie aangegeven dat het nieuwe gebouw waar zij naar toe zou gaan eveneens in de binnenstad zou moeten liggen en daar is geen zicht op.

Voor de nieuwbouw van Oostpool en Introdans is er dan nog één andere locatie die in aanmerking komt. Dat is de hoek van de Beekstraat met de Catherinaplaats, waar nu een ontmoetingscentrum van het COC staat. Het is precies hier dat de gemeente een deel van de groene oase wil realiseren rondom het vernieuwde stadstheater.

Het nieuwe onderkomen van Oostpool en Introdans moet ruimte bieden voor oefenruimtes en een zaal voor optredens. Het ruimtebeslag van dat pand zal groter zijn dan het huidige COC-gebouwtje.

Er zal nog heel wat water door de Nederrijn stromen voor er een besluit wordt genomen, maar de vooruitzichten dat er een groene oase aan de achterkant van het stadstheater komt, is nihil.