Hans Eliëns stopt als raadslid Partij voor de Dieren

/

ARNHEM – De Arnhemse gemeenteraad raakt een van haar meest kleurrijke raadsleden kwijt. Hans Eliëns stopt als raadslid voor de Partij voor de Dieren. In verband met een nieuwe baan kan hij zijn raadswerk niet combineren met zijn werk.

(Door: Patrick Arink)

Binnen de gemeenteraad was al enige tijd bekend dat Eliëns zou stoppen als raadslid. Eliëns kreeg afgelopen jaar een baan als directeur van DOX, een theater en productiehuis in Utrecht.
“Een mooie, cultureel inhoudelijke job”, aldus Eliëns, maar ook een baan die veel tijd kost. En dat wringt.

“De combinatie met het raadswerk valt mij wel erg zwaar en ik ben er achter gekomen dat ik te weinig ruimte heb in mijn hoofd en te weinig tijd heb om het raadslidmaatschap uit te voeren zoals ik dat zou willen doen. Met zeer veel plezier en toewijding heb ik de afgelopen jaren mijn raadswerkzaamheden gedaan. Helaas komt hieraan nu een einde. Het is de beste keuze voor mij om nu te stoppen”, schrijft Eliëns in zijn afscheidsbrief aan burgmeester Marcouch.

Schaapsdrift

Hans Eliëns wilde eigenlijk al iets eerder stoppen als raadslid, maar besloot zijn zetel aan te houden totdat de gemeenteraad zich had uitgesproken over de gebiedsvisie voor de Schaapsdrift. Eliëns heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor het belang van bewoners en het behoud van woningen in de wijk. Tot aan de besluitvormende vergadering heeft hij geprobeerd om een sleutel te vinden die oppositie en coalitie verbindt in het hoofdpijndossier.

Bij de stemming over de gebiedsvisie bleek dat Eliëns als enige raadslid uit de coalitie tegen de plannen van wethouder Bouwkamp stemde. Zijn ontslagbrief als raadslid lag een dag later op het bureau van burgemeester Marcouch.

Kleurrijk

Eliëns was een kleurrijk raadslid. Inhoudelijk goed op de hoogte van de dossiers wist hij in debatten waar hij het over had. Als een van de weinige raadsleden was hij niet bang om zijn emoties te tonen in het debat. Mopperend, met humor en met onmiskenbare Amsterdamse tongval liet hij weten wat hij ergens van vond. Het is afgelopen jaren een paar keer gebeurd dat een raadvergadering kort geschorst moest worden om een boze Eliëns weer tot bedaren te brengen.

Eliëns werd in 2018 gekozen tot raadslid van de Partij voor de Dieren. Voor die tijd was hij als fractievolger en vervangend raadslid naast fractievoorzitter Leo de Groot al actief voor de partij. Voordat hij als raadslid actief was, was hij in Arnhem vooral bekend als directeur van Luxor Live.