Koningsdag krijgt weer een Buitenkroeg, maar makkelijk was het niet

/

ARNHEM – Ook dit jaar strijkt de Buitenkroeg tijdens Koningsnacht en Koningsdag neer op het Gele Rijdersplein. Maar lange tijd heeft het er naar uitgezien dat we het dit jaar zonder Buitenkroeg zouden moeten doen. “Eigenlijk kan het niet meer”, aldus organisator Rob Tekamp.

(Door: Patrick Arink)

Vroeger had je café de Kroeg in de Nieuwstraat. Op Koningsdag stond hier een podium waar de hele dag door goede bands en muzikanten te zien waren. Topacts in de avond, en overdag een line up met vooral veel Arnhemse artiesten. Van Enge Buren tot Rocco Ostermann. Fijne muziek met een alternatief tintje. Op een dag dat Arnhem overspoeld werd door mensen van buitenaf, was dit een podium dat op Koningsdag vooral veel Arnhemmers trok.

Nadat de Kroeg moest wijken voor het Kadehuis, ging het podium onder de naam de Buitenkroeg verder op het Gele Rijdersplein. Terwijl op de grote pleinen op Koningsdag vooral DJ’s aan het werk zijn, staan hier nog muzikanten op het podium. En tussendoor worden er plaatjes gedraaid vanuit de Platenbus.

De Buitenkroeg trekt al jaren een vaste schare bezoekers en is vast onderdeel van het officiële Koningsdag-programma. Maar bijna was er dit jaar geen Buitenkroeg geweest.

Peuken rapen

“We hebben vorig jaar best wel goed gedraaid”, vertelt Rob Tekamp van de Buitenkroeg. “Maar als je alles bij elkaar optelt, hebben we onderaan de streep geen cent overgehouden. Dat was op zich niet eens het probleem, maar dit jaar zijn de kosten enorm gestegen. Er moet geld bij.”

Het grootste probleem zijn de kosten die alle officiële pleinen dit jaar tijdens Koningsdag moeten betalen aan stichting Koningsdag voor schoonmaken, beveiliging en EHBO. De totale kosten worden bij elkaar opgeteld en iedere organisator betaalt zijn deel van de taart.

Te Kamp: “De grote pleinen betalen 30.000 euro. Voor ons als middenfestival komen die kosten uit op 14.000 euro. Dat zijn kosten die voor ons niet te doen zijn. Dat kunnen we niet betalen.”

Vorig jaar was het nog anders geregeld, vertelt Rob Tekamp.
“We hebben afgelopen jaar het schoonmaken van het plein zelf geregeld. We waren 700 euro kwijt aan schoonmaakbedrijf Ter Horst uit Varsseveld en hebben zelf met de hand de peuken van het gras lopen rapen. Het is nogal een verschil, 700 euro of 14.000 euro. Uiteindelijk kregen we ook vorig jaar nog een rekening van stichting Koningsdag van duizenden euro’s, maar die rekening is uiteindelijk weggetoverd door de gemeente.”

Hollandse hits

Door de dreigende kostenpost van 14.000 euro, zag het er lange tijd naar uit dat er dit jaar geen Buitenkroeg zou zijn.
Te Kamp: “Ik heb de gemeente laten weten dat ik het niet aandurfde. Zo goed als we het doen: met die kosten lukt dat gewoon niet. Vanuit de gemeente werd toen gezegd dat we commerciëler moesten worden, met extra tappunten en grotere artiesten, maar dat zie ik niet zitten. Dan is het niet meer het alternatief getinte festival wat het altijd was.”

“Met een grote act trek ik misschien meer mensen, maar dan gaan mijn kosten ook omhoog”, legt Rob Tekamp uit. “Een band boeken is nou eenmaal een stuk duurder dan een DJ neerzetten die een bandje draait met Hollandse hits. Vorig jaar hadden we De Wolff als slotact, maar die kost wel 18.000 euro.”

Café Bosch

Afgelopen maanden is er lang onderhandeld met de gemeente. Dat heeft ertoe geleid dat de Buitenkroeg nu 8.500 euro moet betalen. Nog altijd een stuk meer dan in voorgaande jaren.
“We hebben gekozen voor iets goedkopere bands”, aldus Rob Tekamp. “Maar we hebben nog altijd een hele goede programmering hoor, met veel artiesten uit Arnhem en omgeving. Hauer, the Wetnecks, Ronny Skanks, The Grand East en als slotact Claw Boys Claw.”

De organisatie van de Buitenkroeg heeft Rob overgedragen aan zijn oude maat Mattias, oud-eigenaar van de Kroeg. Zelf richt Rob Tekamp zich op zijn eigen kroeg: Café Bosch. Op het terras van Bosch draaien tot middernacht DJ’s. Na middernacht gaat het binnen verder.
“Ik moet zien dat ik met Bosch ook goed draai. Als het een beetje meezit, kan ik dan in één klap alle coronasteun terugbetalen.”