Herdenking Slag om Arnhem wordt na dit jaar soberder

//

ARNHEM – De jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem gaat veranderen. Het evenement Bridge to Liberation wordt vanaf nu nog maar één keer in de vijf jaar gehouden.

(Door: Patrick Arink)

Vanaf 2014 werd ieder jaar met het evenement Bridge to Liberation stilgestaan bij de Slag om Arnhem. Gedwongen door de sterk gestegen kosten moet de gemeente afscheid nemen van het evenement. De eerste editie van Bridge to Liberation kostte de gemeente ongeveer 250.000 euro om te organiseren. De kosten waren afgelopen jaar 750.000 euro: drie keer hoger dan tien jaar geleden.

Om die reden stelt wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) voor om Bridge to Liberation vanaf nu alleen nog in de zogeheten ‘kroonjaren’ te organiseren. Dit jaar, bij de tachtigste herdenking van de Slag om Arnhem, wordt het evenement georganiseerd. De volgende editie vindt dan plaats bij de 85e herdenking in 2029.

In de tussenliggende jaren zal de Slag om Arnhem wel herdacht worden met een herdenkingsplechtigheid bij het airbornemonument in de Berenkuil en een bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Ook is er financiële ruimte voor het organiseren van andere kleinschalige evenementen.

Wethouder Bob Roelofs: “Veel jonge soldaten gaven tijdens de Slag om Arnhem hun leven in een poging om het gebied boven de rivieren te bevrijden. We moeten daar met respect bij stilstaan. Met ons voorstel kunnen we ook op langere termijn recht doen aan de nagedachtenis. Daarbij vind ik het belangrijk dat vooral jongeren hierin actief worden betrokken.”