(Foto: Brouwerij Durs.)

Het doek valt voor stadsbrouwerij Durs

/

ARNHEM – Stadsbrouwerij Durs is failliet. De Arnhemse brouwer laat vandaag via een bericht op Facebook weten dat ze de handdoek in de ring moeten gooien. “Helaas heeft de tijd ons ingehaald”, aldus de brouwer.

(Door: Patrick Arink)

De Arnhemse stadsbrouwerij had grootse plannen. Enkele maanden geleden werd bekend dat de brouwerij zou verhuizen naar de Walburgiskerk. Net zoals de Jopenkerk in Haarlem, zou Arnhem in de Walburgiskerk een iconische locatie hebben voor een bierbrouwerij. Maar helaas: het feest gaat niet door.

“Wij hebben het zeer droevige besluit moeten nemen om zelf faillissement aan te vragen voor Brouwerij Durs”, aldus de brouwerij. “De twee jaren van Covid, de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen voor grondstoffen, een energiecrisis en mega inflatie is ook zeker niet voorbijgegaan aan Brouwerij Durs.”

Maar het grootste probleem voor de brouwerij was een conflict over de coronasteun die het bedrijf heeft ontvangen tijdens de coronapandemie:
“Als start-up bleken we achteraf geen enkel recht op coronasteun te hebben en zullen we dit alsnog terug moeten betalen.”

Met hulp van een jurist en een accountant werd afgelopen maanden een saneringsvoorstel opgesteld om de corona-periode af te sluiten. Afgelopen week kreeg de brouwerij echter te horen dat betrokken instanties zoals het UWV en de belastingdienst niet akkoord gingen met het voorstel van de brouwerij.

“Dit was voor ons de laatste harde klap die we niet meer het hoofd kunnen bieden. De reserves zijn op en wij zijn moe gestreden.”

Afgelopen tijd hield de brouwerij een crowdfund-campagne om extra geld op te halen. Die campagne is inmiddels gestaakt. Het geld dat via de campagne is opgehaald, wordt teruggestort.

Ondertussen hoopt de brouwerij ondanks alles dat er toch nog licht gloort aan het eind van de tunnel:
“Wellicht kan de curator nog een doorstart bewerkstelligen als een kapitaalkrachtige partij zich meldt.”

Gebeurt dat niet, dan dooft het licht.