Het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek. (Foto: gemeente Renkum.)

Gemeente Renkum weer eventjes onbestuurbaar

/

OOSTERBEEK – Het is crisis op het gemeentehuis van Renkum. Alweer. Of nog steeds. In ieder geval weet op dit moment niemand uit de Renkumse politiek hoe het na de zoveelste politieke crisis verder moet.

(Door: Patrick Arink)

Toen Norbert Mergen in juli 2023 opstapte als raadslid van GroenLinks in de gemeente Renkum hield hij iedereen voor dat dit niets, nee echt níéts te maken had met een slechte sfeer op het gemeentehuis.
“Er is niets mis met de sfeer in de Renkumse gemeenteraad”, aldus Mergen. Het klonk toen al niet geloofwaardig. Inmiddels is duidelijk dat de sfeer in Renkum allerbelabberdst is.

We zijn inmiddels een jaar verder en behalve het vertrek van het GroenLinks-raadslid, zijn er inmiddels maar liefst vijf raadsleden van coalitiepartij GemeenteBelangen weggelopen bij die partij.

Yvonne Litjens, een van die weggelopen raadsleden, voelt zich ongelijk behandeld. Om die reden heeft zij een rechtszaak aangekondigd omdat zij wil dat burgemeester Agnes Schaap wordt geschorst.

Wethouder Marinka Mulder (PvdA) kondigde vorige week haar vertrek aan. Ze is de politieke spelletjes en het geruzie in de Renkumse politiek he-le-maal zat.

Het vertrek van vijf coalitieraadsleden uit de fractie van GemeenteBelangen heeft er bovendien voor gezorgd dat de coalitie van GroenLinks, PvdA en GemeenteBelangen inmiddels haar raadsmeerderheid kwijt is. Renkum is weer eventjes onbestuurbaar, net als in de vorige bestuursperiode.

Mond dicht
We vergeten vast nog wat andere zaken, maar dit is zoals de stukken op dit moment op het bord staan in de gemeente Renkum. De vraag is hoe het nu verder moet. En die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden.

De aankondiging van wethouder Mulder dat zij vertrekt, was afgelopen woensdag voor de gemeenteraad aanleiding om de nieuwe crisis uitgebreid te bespreken tijdens de raadsvergadering. Tenminste: dat was vooraf het idee. Tijdens de vergadering zelf werd er keer op keer geschorst. Tijdens die schorsingen werd er door raadsleden en fracties met elkaar in de achterkamertjes overleg gevoerd.

De uitkomst van al dat achterkameroverleg was dat er besloten werd om een informateur aan te stellen die een nieuw college van B&W moet vormen. In dat college van B&W zullen dan in ieder geval ook de twee zittende wethouders plaatsnemen. Die wethouders zijn Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen) en Joa Maouche (GroenLinks).

Wie die informateur moet worden en welke partijen er in aanmerking komen om toe te treden tot het vernieuwde college van B&W is echter een vraag die nog niet beantwoord is. De VVD en D66 zijn met allebei drie zetels in de gemeenteraad logische kandidaten, maar beide partijen staan in het huidige politieke klimaat niet te springen om toe te treden tot het bestuur.

Ondertussen houden alle betrokkenen hun kaken op elkaar. Raadsleden zelf doen er het zwijgen toe en een woordvoerder van de gemeente meldt dat er radiostilte in acht wordt genomen. Praten met de pers? Neuh. Liever niet.

Wordt vervolgd!