Het is hoogwater in Arnhem, en er komt nog een metertje bij

ARNHEM – Het zal je niet ontgaan zijn. De waterstand in de rivieren in Nederland staat hoog. Door de hoge waterstand in de Nederrijn, is de lage kade in Arnhem inmiddels onder water komen te staan. Komende dagen stijgt het waterpeil nog een eindje door.

(Door: Patrick Arink)

Op kerstochtend bereikte het waterpeil bij de John Frostbrug in Arnhem een hoogte van 11m33 boven NAP. Dat is 40 centimeter hoger dan een dag ervoor. De verwachting is dat het waterpeil bij Arnhem nog ongeveer een meter door stijgt. De piek van de hoogwatergolf wordt verwacht op donderdag 28 december.

Het is mogelijk dat het water de komende dagen nog hoger komt dan de verwachting is. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid regen die de komende dagen gaat vallen, niet alleen bij ons, maar met name in het westen van Duitsland.

Alarmerend is het allemaal niet en dat gaat het ook de komende dagen niet worden. De waterstand in Arnhem is weliswaar hoog, maar recordhoogten worden bij lange na niet bereikt. Sterker nog: volgens de maatstaven van Rijkswaterstaat is het in Arnhem pas officieel hoogwater wanneer een waterpeil wordt bereikt van 12m25.

IJssel

Niet alleen in de Nederrijn, maar ook bij die andere rivier die langs Arnhem stroomt staat het water hoog. Arnhem ligt zowel aan de Nederrijn als aan de IJssel. Het waterpeil op de IJssel bij de brug naar Westervoort staat op dit moment op 11m52.

De waterstand op de IJssel staat relatief gezien hoger dan in het verleden het geval was bij hoogwater. Via zogeheten ‘regelwerken’ bepaalt Rijkswaterstaat hoe het water dat bij Lobith ons land binnenkomt naar zee wordt geleid. Op de IJssel zijn afgelopen jaren veel maatregelen genomen om meer water via de IJssel af te voeren.

Weinig overlast

Het hoge water zorgt tot nog toe voor weinig overlast. De lage kade in Arnhem is vanzelfsprekend afgesloten voor het verkeer. De cruiseschepen met vluchtelingen aan de oostkant van de John Frostbrug zijn tijdelijk verplaatst naar de Nieuwe Haven.

Aan de zuidkant van de Nederrijn krijgt het wassende water alle ruimte om de uiterwaarden in te lopen. In natuurpark Meinerswijk zorgt de hoge waterstand voor mooie taferelen. Het gebied trekt om die reden veel wandelaars aan.

En voor hen die hoogwater en Meinerswijk meteen koppelen aan het frame “bouwen in de uiterwaarden is stom”: voor je daarover je mening verkondigt is het misschien verstandig om eerst dit artikel te lezen:

Waarom mag Arnhem in godsnaam huizen bouwen in een uiterwaardengebied????