(Foto: Hiske Ridder.)

Huh? Waarom juichen de buren eerder dan jij?

ARNHEM – Gisteren was het in veel huizen in Arnhem weer raak tijdens de wedstrijd Nederland – Oekraïne. Terwijl er in het ene huis naar een saaie ingooi op het middenveld gekeken wordt, klinkt door de muren heen luidkeels gejuich bij de buren. Doelpunt. Huh? Waarom juichen de buren eerder dan jij?

Er zit nogal een verschil in het doorsturen van het tv-signaal door de verschillende providers. En dat leidt tot een tijdsverschil van een paar seconden tot wel een halve minuut.

Het probleem is niet exclusief voor Arnhem. Het komt in heel Nederland voor.
“Mijn tv-aansluiting loopt ongeveer 25 seconden achter op die van al mijn buren”, klaagt Georgina Verbaan op Twitter. “Voetbal kijken is niet spannend zo. Mijn dochter en ik zijn nu de buren aan het fucken door ‘Ja. Ja. Jaaaaaaaah!’ te krijsen op willekeurige momenten.”

Fons Hendrik plaatste op Twitter een video om te laten zien hoe vervelend het is om voetbal te kijken op deze manier:

https://twitter.com/FonsHen/status/1404170162643820547

Het probleem van het vertraagde tv-signaal doet zich niet alleen voor bij voetbalwedstrijden, maar eigenlijk altijd. Door het gejuich bij een doelpunt valt het bij een wedstrijd van het Nederlands elftal echter het meeste op.

Waardoor wordt de vertraging in het tv-signaal veroorzaakt? Frank Watching zocht het een paar jaar geleden uit.

“Ruim 3,2 miljoen huishoudens hebben inmiddels een digitaal televisie-abonnement. Het beeld is vele malen scherper, maar dankzij de techniek wordt er in die digitale huishoudens ook later gejuicht dan bij de buren die analoog kijken.”

De vertraging in het signaal is inherent aan digitale techniek. Om materiaal digitaal vast te leggen, wordt het analoge beeld digitaal vastgelegd. Via satelliet, straalverbinding of digitale link wordt het signaal verzonden naar de eindregie in Hilversum. En daarbij maakt het verschil of die signalen analoog of digitaal worden verzonden.

De eindregie decodeert het signaal weer en zendt het signaal door naar de ontvangststations van de distributeurs. Die encoderen het signaal weer en sturen het door naar de consument. Bij de consument moet het signaal worden uitgepakt door de decoder, alvorens het op het platte scherm kan worden weergegeven.

Je ziet: met al die stappen van coderen en decoderen zitten er voldoende hobbels in die door de ene provider of tv sneller verwerkt worden dan door de ander. En dat leidt tot vertraging.

“Pas wanneer iedereen digitaal kijkt zal er weer gelijktijdig gejuicht worden”, verwacht Frank Watching. Op dit moment kijkt iets meer dan de helft van de mensen via een digitaal kanaal naar de wedstrijd, dus dat duurt nog even.

En tot die tijd?
“Ik heb al met de buren afgesproken dat ik de volgende wedstrijden van het Nederlands elftal bij hen kijk”, aldus iemand op Twitter.