(Foto: Bronbeek.)

O, zit dat zo! Dit is zoals de plantenkalender in Bronbeek werkt

//

ARNHEM – Vanaf de Velperweg is sinds afgelopen week weer de befaamde plantenkalender van Bronbeek te zien. In het bloemperk bij het Van Heutz-monument is iedere dag de juiste datum te zien. Hoe weten die plantjes nou dat het een dag later is?

Eerst even wat achtergrond. De plantenkalender van Bronbeek ontstond in 1939. Piet van der Pol, de tuinman van Bronbeek, had in 1938 veel lof gekregen voor het mozaïekpark dat hij bij de Velperweg had aangelegd. Met gekleurde planten had hij een bloemperk aangelegd om stil te staan bij het 75-jarig bestaan van Bronbeek.

Het jaar erop bedacht de tuinman wat nieuws: boven de naam Bronbeek had hij de datum ingeplant. De plantenkalender van Bronbeek was geboren.

Aanvankelijk bleef de plantenkalender bescheiden, maar vanaf het einde van de jaren zestig werd gekozen voor een jaarlijkse afbeelding die in het bloemenperk werd verwerkt. Soms was dat een kroon of een ander symbool dat te maken had met het koninklijk huis. Soms werd gekozen voor een actueel thema.

Dit jaar is het thema veteranen. Dat is terug te zien in het V-logo dat militairen na hun missie uitgereikt krijgen als speld. Ook het logo van het Nederlands Veteraneninstituut is in de border verwerkt.

Maar hoe zit het nou met die dagelijks wisselende datum? Het antwoord daarop is dodelijk simpel: de cijfers die samen de datum vormen, zitten in houten bloembakken. In alle vroegte verwisselt de tuinman een paar van die bloembakken om de datum aan te passen.

In totaal heeft de tuinman veertien verschillende bloembakken nodig om alle cijfercombinaties van de data tussen eind mei en eind september mogelijk te maken.