De raadszaal gisteravond tijdens een van de vele schorsingen.

Huilende raadsleden en partijen die weglopen uit de raadszaal bij debat over genderneutraliteit

/

ARNHEM – Woedend en emotioneel zijn bij de raadsvergadering gisteravond de raadsleden van GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren de raadszaal uitgelopen. Aanleiding was een betoog van Forum voor Democratie over genderneutraliteit.

(Door: Patrick Arink)

Het incident vond plaats bij een debat over de vraag of geslachtsverandering in officiële documenten moet worden vergoed door de gemeente. Forum-raadslid Gino Luurssen gebruikte zijn spreektijd voor een betoog waarin hij fel uithaalde naar de LHBT-gemeenschap.

“De overheid ondersteunt met deze maatregel een genderideologie. Deze genderideologie moet worden aangepakt. Onkruid moet je bij de wortel aangrijpen.”

SP-voorman Gerrie Elfrink was de eerste die Luurssen daarop aansprak: “Ik zou Forum willen oproepen om een zorgvuldiger woordkeuze te kiezen.”

Luurssen ging echter onverdroten verder.
“De theorie luidt dat niet je geslacht, maar je gender een bepalende factor is over wie jij bent. Het belangrijkste is dus niet of jij een penis of een vagina hebt, maar hoe jij je identificeert. Geslacht is dus niet belangrijk, maar tegelijkertijd is het zo belangrijk dat ze de borsten en ballen van kinderen verwijderen.”

Vervolgens sloeg de vlam in de pan.

Eerst was het CDA-fractievoorzitter Klaartje Koorn die burgemeester Marcouch geëmotioneerd opriep om in te grijpen.
“Ik wil u echt verzoeken om iets sneller op te treden. Ik voel me zelfs persoonlijk geraakt, en het gaat niet eens over mij.”

Mattijs Loor (D66) liet hierop weten dat hij de bijdrage van Forum “weerzinwekkend” vond en dat de D66-fractie de raadszaal zou verlaten. D66 kreeg navolging van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Verschillende partijen stelden hierop voor om even te schorsen om de gemoederen tot bedaren te brengen, maar burgemeester Marcouch wilde ondanks de afwezigheid van drie partijen verder met de vergadering.

“Ik begrijp de emotie, maar ik vind dat we ideeën met ideeën moeten bestrijden dus ik wil voorstellen dat de heer Luurssen zijn pleidooi afrondt”, aldus Marcouch. “Ik ga nu niet schorsen.”

Nadat Luurssen zijn betoog had afgerond, schorste burgemeester Marcouch alsnog tien minuten. De drie weggelopen partijen keerden daarna weer terug. De vergadering ging daarop verder, maar het incident dreunde nog lang na. Echt rustig werd het niet meer tijdens het debat. Meerdere keren werd er langdurig geschorst om de gemoederen weer enigszins tot rust te brengen.

Meerdere sprekers blikten tijdens hun bijdrage in het debat terug op de woorden van het Forum-raadslid.
GroenLinks-raadslid Walter de Boef: “Ik ben aangedaan. Dit is een ontmenselijking van een aantal van onze medeburgers. Ik heb pijn op dit moment.”

Aan het eind van de avond werd het voorstel met 14 stemmen voor en 19 stemmen tegen verworpen.