ARNHEM – Morgen is het zover: dan zit er 0,15 euro statiegeld op plastic wegwerpflesjes. Daarmee moet de afvalberg verder worden teruggedrongen. Uit het buitenland is bekend dat mensen desondanks veel flesjes gewoon weggooien. In Duitsland hebben ze daar iets op bedacht: een doneerring rondom prullenbakken.
(Door: Patrick Arink)
De doneerring is een metalen ring die om een afvalbak wordt gehangen. In de ring zitten gaten, waarin flesjes en blikjes kunnen worden achtergelaten. Mensen die het statiegeld goed kunnen gebruiken, kunnen de flesjes vervolgens inleveren bij de supermarkt.
De doneerring is een idee van de Duitse productdesigner Paul Ketz.
”Ik ontdekte na de introductie van statiegeld op flesjes dat veel mensen ze toch gewoon weggooiden in prullenbakken. Ik zag ook dat mensen in de prullenbakken graaiden om de flesjes eruit te halen omdat ze het statiegeld goed konden gebruiken. Ik ontwikkelde toen de doneerring om de werkelijkheid een stukje beter te maken.”
Na de introductie van de Pfandring in Keulen in 2012, zijn er inmiddels meer dan honderd steden in Duitsland waar de doneerringen te vinden zijn. Ook in Scandinavië hebben de ringen inmiddels hun intrede gedaan.
Paul Ketz: ”Ook als niemand om financiële redenen het statiegeld int, is het zinvol om het recyclebare materiaal te scheiden van het restafval. Ik wil dingen creëren die niet alleen oplossingen bieden, maar ook plezier geven. Ik beschouw dat als een onlosmakelijk onderdeel van duurzaam design. Wat positieve energie heeft, kan gemakkelijk overtuigen.”
Ook in Arnhem?
Nu er ook in Nederland statiegeld komt op plastic wegwerpflesjes, is er in ons land eveneens interesse om prullenbakken aan te passen met een doneerring. In Breda worden binnenkort tien doneerringen geplaatst in de binnenstad. Die komen op prullenbakken langs plekken waar veel flesjes op straat belanden.
Ook de gemeente Purmerend wil binnenkort starten met een proef, nadat daar de gemeenteraad in ruime meerderheid voor een motie stemde waarin de gemeente daartoe werd opgeroepen.
In Arnhem, waar zwerfafval al jarenlang een veelbesproken onderwerp is, lijkt de introductie van doneerringen slechts een kwestie van tijd.
Wethouder Bob Roelofs (Afval, Arnhem Centraal) is in ieder geval enthousiast.
”Ik zal kijken of dit ook voor Arnhem een een goede stap kan zijn. Het statiegeld zal een prikkel kunnen worden. Ik zie ook mogelijkheden voor extra budget voor bijvoorbeeld Heel Arnhem Schoon.”
Hieronder: de doneerring in Duitsland in de praktijk.