ARNHEM – Vanuit Kondor Wessels Projecten en de gemeente Arnhem wordt opgetogen gereageerd op de uitspraak van de Raad van State over Stadsblokken-Meinerswijk. Het hoogste rechtsorgaan van ons land veegde gisteren alle bezwaren van tegenstanders van tafel.
(Door: Patrick Arink)
Door de uitspraak van de Raad van State, kan Kondor Wessels Projecten acht jaar na de presentatie van de plannen eindelijk beginnen met de uitvoer. De eerste schetsen voor de gebouwen die rond de ASM-haven zijn gepland, staan inmiddels op papier. KWP gaat nu aan de slag met de verdere uitwerking van de plannen.
Oud-projectleider Roy Hasselerharm van Kondor Wessels Projecten reageert opgelucht op de uitspraak.
“Sinds de jaren 80 zijn er plannen gemaakt voor dit bijzondere gebied. We zijn blij dat de Raad van State bevestigt dat het gebied door de plannen veiliger zal worden. We hebben in onze plannen de natuur steeds op de eerste plaats gezet. Nu dit plan is goedgekeurd, kan er eindelijk gestart worden met de ontwikkeling van het gebied, waardoor we straks de natuur terug kunnen geven aan de bevolking van Arnhem en omgeving.”
Projectleider Roy Nijenhuis vult aan: “In alle stappen was het voor ons essentieel om iedereen te betrekken. We hebben ons op veel meer gericht dan alleen op wonen, maar ook op natuur en cultuur. We hebben gesproken met voor- en tegenstanders, omdat onze voorstellen daar steeds beter van worden. Die integrale aanpak toont nu haar meerwaarde. In de verdere uitwerking van de plannen, zullen we op deze wijze met iedereen blijven samenwerken.”
Veel steun
Er is in Arnhem veel steun voor de plannen met Stadsblokken-Meinerswijk. Bij een referendum in 2016, dat door tegenstanders was afgedwongen in een poging de plannen te dwarsbomen, sprak een ruime meerderheid (65%) van de Arnhemmers zich positief uit over de plannen.
Ook de gemeente Arnhem is vanaf de presentatie van de plannen positief over de ontwikkeling. Geen wonder dus dat wethouder Nermina Kundic (D66) opgetogen is over de uitspraak van de Raad van State.
“Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor alle betrokkenen. Er komen woningen in het gebied in plaats van een oud industrieterrein en we creëren een groot aaneengesloten natuurgebied waar alle Arnhemmers van kunnen genieten. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat het waterpeil omlaag gaat.”
Overdracht gronden
Kondor Wessels Projecten was aanvankelijk de grootste grondeigenaar van het gebied maar heeft in 2018 zeventig hectare natuur geschonken aan de gemeente Arnhem. Nu het bestemmingsplan door de uitspraak van de Raad van State onherroepelijk is, zal binnenkort nog eens 56 hectare aan gronden overgedragen worden aan de gemeente. Hierdoor ontstaat een groot aaneengesloten natuurgebied, pal voor het centrum van de stad. Bebouwing zal uiteindelijk minder dan 1% van het totale gebied beslaan.
“Deze overdracht levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het Gelders Natuurnetwerk, een enorme afname van de stikstofuitstoot én Arnhem krijgt er een stadspark bij”, aldus Kondor Wessels Projecten.