ARNHEM – Tot en met 31 oktober wordt in Park Zypendaal het lichtfeest De Grote Schijn gehouden. Het evenement ging gisteravond van start. Het leidt tot een klachtenregen van omwonenden over geluidsoverlast.
Het is een magische wandeltocht in het donker. Met licht, geluid en geuren worden bezoekers van De Grote Schijn betoverd langs een twee kilometer lange looproute.
Het geluid dat door De Grote Schijn wordt geproduceerd, leidt tot een stortvloed aan klachten uit de wijk Alteveer/Cranevelt bij organisator Mojo. Het geluid wordt omschreven als “het basgeluid van een hartslag”.
“Mijn jongste kind kon pas laat slapen nadat het geluid eindelijk stopte”, meldt een van de omwonenden. “Het geluidsniveau is onnodig hoog en irritant doordringend.”
“De geluiden waren in onze slaapkamer hoorbaar, ondanks dubbel glas en een flinke afstand tot de bron”, meldt iemand anders. “Wij wonen er 200 meter vandaan!”
Een andere omwonende ging langs bij het evenement om zijn grieven kenbaar te maken.
“Ik sprak met een medewerker van De Grote Schijn, maar we konden elkaar op anderhalve meter afstand slecht verstaan.”
Mosterd na de maaltijd
Organisator Mojo had bij omwonenden een folder bezorgd met daarin een telefoonnummer dat gebeld kon worden indien er sprake was van overlast.
“Een buurman heeft namens meerdere buren gebeld naar het telefoonnummer, maar er werd niet opgenomen.”
Vanuit de organisatie zijn gratis kaartjes aangeboden voor het evenement aan de getroffen bewoners, maar dat aanbod is afgeslagen.
“Ik vrees dat dat inmiddels mosterd na de maaltijd is”, aldus een van de inwoners uit Alteveer/Cranevelt.
Kwetsbare natuur
Zorgen zijn er bij de omwonenden ook voor de effecten van het grootschalige evenement op de kwetsbare natuur in Zypendaal. In Park Zypendaal leven veel beschermde diersoorten. Van uilen tot ijsvogels en van buizerds tot vleermuizen.
“Met deze agressieve lichten en geluid ben ik bang dat die wegvluchten”, aldus een van de omwonenden.
Afgelopen maand vreesden veel mensen al dat De Grote Schijn zou leiden tot problemen. In een brandbrief aan de gemeente en via raadsvragen door de Partij voor de Dieren tekenden zij protest aan.
Jan Vierdag: “De balans tussen evenement en rust is volledig zoek. Na zonsondergang zijn geen evenementen toegestaan in de Arnhemse parken. De gemeente Arnhem lapt de eigen regels aan haar laars.”
De gemeente erkent dat De Grote Schijn buiten de regels valt.
“Daarom is er naast een evenementenvergunning ook een omgevingsvergunning nodig”, aldus een woordvoerder. “Daarin wordt onder andere getoetst wat de gevolgen zijn voor het park.”
De gemeente benadrukt dat het evenement voldoet aan alle voorwaarden en dat er in de omgevingsvergunning aanvullende eisen zijn opgenomen om de natuur in het park te beschermen. Bovendien is een zogeheten flora- en faunatoets gedaan in opdracht van de festival-organisator. Hierdoor is het volgens de gemeente niet nodig om een ontheffing aan te vragen voor de Wet Natuurbescherming.
In die wet staat dat het opzettelijk verstoren van het leefgebied van deze dieren niet is toegestaan. En met een lichtevenement na zonsondergang waar 30.000 mensen op af komen, is daar wel sprake van, erkent ook de gemeente.
“Door voldoende waarborgen in te bouwen en door bij het ontwerp en de inrichting een ecoloog te betrekken, wordt er zorgvuldig met natuurwaarden omgegaan”, stelt een woordvoerder van de gemeente.