Marcouch belooft: alle stembureaus toegankelijk bij gemeenteraadsverkiezingen

/

ARNHEM – Alle 72 stembureaus in Arnhem zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen komende maand toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat schrijft burgemeester Marcouch aan de gemeenteraad.

Iedereen moet kunnen stemmen. Maar voor mensen met een beperking was dat bij voorgaande verkiezingen in Arnhem geen vanzelfsprekendheid. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was meer dan zestig procent van de stembureaus slecht toegankelijk voor minder validen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar ging het beter, maar waren nog altijd niet alle stembureaus in de stad volledig toegankelijk.

Dit keer moeten alle stembureaus in Arnhem wél toegankelijk zijn voor iedereen.
De 72 stembureaus in de stad zijn onderzocht op toegankelijkheid. Van die stembureaus zijn er slechts 8 die nu al volledig toegankelijk zijn. In de overige stembureaus moeten tijdelijke aanpassingen gemaakt worden om de toegankelijkheid te waarborgen.
“Dat is voor alle stemlokalen haalbaar”, aldus burgemeester Marcouch.

Bij twee stembureaus zijn tijdelijke aanpassingen niet voldoende om te zorgen voor volledige toegankelijkheid. Bij stembureaus aan de Bauerstraat en in de Thorbeckestraat worden daarom tenten geplaatst die dienst doen als stembureau.

Gebarentalig stembureau

Om de toegankelijkheid verder te vergroten is gekeken of er gehandicaptenparkeerplaatsen in de buurt van stembureaus zijn. Waar dat niet het geval is, wordt door de gemeente een tijdelijke parkeerplaats ingericht die geschikt is voor mensen met een beperking.

Voor kiezers met een visuele beperking wordt in het Stadhuis en Sportcentrum De Laar West een stemmal ter beschikking gesteld met een gesproken kandidatenlijst, een kandidatenlijst in braille en een kandidatenlijst in grootletterdruk.

De gemeente wil bovendien één stembureau inrichten als ‘gebarentalig stembureau’. Dit is een stembureau waar een gebarentolk aanwezig is om dove en slechthorende mensen te kunnen helpen.

Unicum

De gemeenteraadsverkiezingen worden van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart gehouden. Op maandag 14 maart zullen 11 stembureaus geopend zijn. Op dinsdag 15 maart kunnen kiezers bij 10 stembureaus hun stem uitbrengen. Woensdag 16 maart zijn alle 72 stembureaus vanaf 8 uur ’s ochtends tot 21.00 uur geopend.

Tenminste: 71 stembureaus zijn de hele dag geopend. Arnhem heeft een unicum met één stembureau dat pas vanaf 13.00 uur voor kiezers beschikbaar is.

Marcouch: “De Jan Ligthartschool is vanwege het toegenomen aantal leerlingen niet de gehele dag beschikbaar, maar wel vanaf 13:00 uur. Vanaf dat tijdstip wordt hier dan ook een stembureau ingericht.”

Arnhem heeft bovendien één stembureau dat wordt ingericht op een bijzondere locatie. De winkel van uitgeverij Loopvis in het Coehoorngebied zal voor het eerst worden ingericht als stembureau. Vanwege coronabeperkingen en problemen met toegankelijkheid zijn andere locaties in het Coehoorngebied afgevallen.