Zo hoog is de vaccinatiegraad bij jou in de wijk

ARNHEM – De vaccinatiegraad tegen corona in Arnhem is het hoogst in Klingelbeek (83%) en het laagst in het zuidelijke deel van Malburgen Oost (59%). Dat blijkt uit de gegevens van het RIVM. De cijfers per wijk zijn voor het eerst inzichtelijk gemaakt.

Gemiddeld is 75 procent van alle Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. Uit de gegevens die het RIVM nu openbaar heeft gemaakt, blijkt dat er in Arnhem behoorlijk wat wijken zijn die (ruim) onder het gemiddelde zitten.

Wat opvalt is dat de lage vaccinatiegraad zich vooral voordoet in wijken met een relatief laag inkomen en een relatief hoog aantal niet-westerse allochtonen. Dit is in lijn met het landelijke beeld. Uit onderzoek is bekend dat zij zich minder vaak laten vaccineren. Wat daarbij meespeelt, is dat deze groep minder toegang heeft tot betrouwbare informatie over vaccins.

Juist in rijke wijken, en wijken met veel ouderen, ligt de vaccinatiegraad boven het gemiddelde. In Arnhem is dat het sterkst terug te zien in de wijken Klingelbeek en in Altevelt/Cranevelt. Ook in Molenbeke en de Burgemeesterswijk ligt de vaccinatiegraad boven het landelijk gemiddelde.

De verschillen tussen de Arnhemse wijken zijn groter dan in veel andere steden met een vergelijkbare omvang. In Dukenburg bijvoorbeeld, de slechtst scorende wijk in Nijmegen, is 71 procent van de inwoners gevaccineerd. Dat is 12 procent hoger dan in Malburgen Oost.

De verschillen tussen de verschillende wijken in Arnhem zijn vergelijkbaar met grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in deze steden zijn het vooral de wijken waarin veel allochtonen en mensen met een laag inkomen wonen, waar de vaccinatiegraad ruim onder het gemiddelde ligt.

In heel Nederland valt, niet verwonderlijk, vooral de bible belt op. De vaccinatiegraad in Urk is met 25 procent de absolute uitschieter naar beneden. De hoogste vaccinatiegraad is in het wijkje ‘ten oosten van de Rijksweg’ in Heelsum. Hier is 94 procent van de inwoners gevaccineerd.
Hieronder de vaccinatiecijfers per wijk in Arnhem.

Vaccinatiegraad Arnhem:
Klingelbeek: 87%
Alteveer/Cranevelt: 85%
Schaarsbergen: 83%
Burgemeesterswijk/Hoogkamp: 83%
Molenbeke: 82%
Heijenoord/Lombok: 79%
Monnikenhuizen: 78%
Rijkerswoerd: 76%
Elden: 76%
Elderveld: 76%
Schuytgraaf: 76%
Sint Marten/Sonsbeek: 75%
De Laar: 74%
Centrum: 71%
Spijkerkwartier: 70%
Vredenburg/Kronenburg: 69%
Klarendal 69%
Geitenkamp: 67%
Presikhaaf Oost: 67%
Malburgen West: 64%
Arnhemse Broek: 62%
Malburgen Oost (Noord): 62%
Presikhaaf West: 60%
Malburgen Oost (Zuid): 59%