ARNHEM – Op plaatsen waar witwassen, drugshandel of uitbuiting dreigt, kan burgemeester Marouch nu een vergunningsplicht aanwijzen voor gebouwen en bedrijfsmatige activiteiten. Ook waar de leefbaarheid onder druk staat heeft Marouch nu de bevoegdheid om eisen te stellen aan specifieke winkels.
(Door: Redactie)
Met een extra paragraaf in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) voor Arnhem introduceert de gemeente Arnhem de nieuwe barrière tegen ondermijnende criminaliteit. Of burgemeester Marcouch vervolgens daadwerkelijk de vergunningsplicht oplegt, hangt af van de ernst van de gevare en de omvang van de gevolgen.
Burgemeester Ahmed Marcouch is blij met de mogelijkheid die hij nu krijgt:
“Het is halszaak dat criminelen hier niet willen zijn, in onze stad. En ook hun handlangers niet. Ik wil geen hele sectoren opzadelen met een vergunningsplicht. Het helpt juist tegen bepaalde winkels, bepaalde diensten of bepaalde branches op bepaalde plaatsen, precies daar waar goedwillende bewoners en ondernemers dat hard nodig hebben. Gerichte vergunningsplicht is dan wel zo eerlijk en effectief.”
Het doel is om een veilig, leefbaar en bonafide ondernemersklimaat in Arnhem te stimuleren. De nieuwe bevoegdheid heeft zowel een preventieve als een repressieve werking. Door het mogelijk maken van een vergunningsplicht op aanwijzen van de burgemeester zullen criminelen langer nadenken alvorens zich te vestigen in Arnhem.
Marcouch: “Malafide ondernemers beginnen niet aan vergunningen. Zij vestigen zich bij voorkeur waar het toezicht van de overheid beperkt is en drukken daar met hun vaak sluipende criminaliteit de wijken naar beneden, terwijl wij met ons allen de stad juist willen optillen.”
De aanwijzing van de burgemeester voor de vergunningsplicht is aan strenge regels verbonden en moet goed onderbouwd worden.
Burgemeester Marcouch: “Vaak zal ik naast politie en handhavers ook bewonersplatforms en ondernemersverenigingen raadplegen. Of ik ga te rade bij de teams leefomgeving en de branchegenoten. U kunt ervan op aan dat elke aanwijzing goed gemotiveerd is.”
De vergunningsplicht tegen georganiseerde criminaliteit en lage leefbaarheid hoort bij het “Plan van Aanpak ondermijnende criminaliteit” voor de periode tot en met 2026 waar de gemeenteraad in grote meerderheid toe besloten heeft.
Met het besluit geeft de gemeenteraad invulling aan een aanbeveling uit een rapport van de Rekenkamer. Die gaf als aanbeveling mee dat er in Arnhem extra, stevigere maatregelen nodig zijn om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.
(Foto: D66 Arnhem.)