Samen sterker tegen energiearmoede: Gemeente en Liander willen afsluitingen te voorkomen

/

ARNHEM – Netbeheerder Liander en de gemeente Arnhem starten een samenwerking om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van gas en elektriciteit door achterstallige betaling. Arnhem is na Amsterdam de tweede gemeente met een dergelijke regeling.

(Door: Redactie)

Het doel van de afspraak tussen Liander en de gemeente Arnhem is om inwoners te helpen en bij te dragen aan het duurzaam oplossen van energiearmoede.

“Geen enkele inwoner van onze stad zou zich zorgen moeten maken over het hebben van warmte en licht in hun huis. Energie is geen luxe. Het is een basisbehoefte en helaas is energiearmoede aan de orde van de dag”, aldus wethouder Mark Lauriks (PvdA).
“Samen met Liander zetten we ons in om ervoor te zorgen dat de mogelijkheid van energie en gas voor iedereen toegankelijk blijft. In zekere, maar vooral in onzekere situaties.” 

In de huidige situatie zijn netbeheerders verplicht om de energietoevoer af te sluiten als een contract is beëindigd van de energieleverancier. Hierdoor kunnen huishoudens die kampen met energiearmoede letterlijk in de kou komen te staan.

Het risico is groot dat mensen gevangen raken tussen de Energiewet en de sociale wetgeving. Iedereen voert zijn taken uit volgens de wet, maar de Arnhemmer wordt niet geholpen met een duurzame oplossing om uit de armoede te komen.
Lauriks: “Netbeheerders willen ook graag afsluitingen voorkomen maar de combinatie met bijvoorbeeld schuldhulp gaat niet vanzelf en gegevens delen is vaak lastig.”

Energiearmoedeteam

Tijdens deze pilot verwijst Liander daarom in een extra brief voor hulp naar de gemeente Arnhem voordat gas en elektriciteit worden afgesloten. Ook is een speciaal energiearmoedeteam beschikbaar bij Liander om in overleg met gemeente, welzijnsorganisaties en sociale wijkteams afspraken te maken over hulp voor inwoners met betalingsproblemen.

Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten Liander: “Wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een vuist te maken tegen energiearmoede en in samenwerking met de gemeente kunnen we de bewoners écht helpen.”

Gesprekken over de samenwerking kwamen (verder) tot stand naar aanleiding van mondelinge vragen van de fractie van de SP in de gemeenteraad van Arnhem.