Mediafonds Arnhem gaat van start

ARNHEM – Na bijna een jaar voorbereidingstijd, gaat op 1 september het Mediafonds Arnhem van start. “Het mediafonds is een nieuw stimuleringsfonds voor onafhankelijke, bijzondere journalistieke producties”, aldus voorzitter Paul Baeten.

Mediamakers kunnen een beroep doen op financiële ondersteuning vanuit het Mediafonds voor het realiseren van journalistieke initiatieven. Hiervoor is de komende twee jaar in totaal 130.000 euro beschikbaar.

Het geld dat het Mediafonds kan besteden, is afkomstig van de gemeente Arnhem.

“De gemeente heeft echter geen enkele zeggenschap over de inhoud van het journalistieke werk”, wordt op de website van het Mediafonds benadrukt. “Het fonds wordt beheerd door een onafhankelijke stichting die onder leiding staat van een aantal ervaren mediaprofessionals.”

De gemeenteraad van Arnhem besloot in november 2020 unaniem voor het instellen van een Arnhems mediafonds. De raad vindt dat onafhankelijke journalistiek van groot belang is voor het functioneren van de lokale democratie en voor het versterken van maatschappelijke betrokkenheid.

“Ruimte voor verdieping en achtergrond, voor vernieuwing, experiment en voor een grotere diversiteit in onderwerpen, makers en publicatievormen is beperkt”, stelt het Mediafonds op haar website. “Ruimte voor nieuwe initiatiefnemers is er niet of nauwelijks.”

Het Mediafonds Arnhem wil daarin verandering brengen. Het fonds is in het leven geroepen om een aanvulling op, en verdieping van het bestaande journalistieke aanbod in Arnhem te stimuleren.

Aanvragers voor een bijdrage uit het fonds hoeven niet per se professionele, fulltime journalisten te zijn, maar journalistieke ervaring is wel gewenst. Het fonds hoopt een grote verscheidenheid aan onderwerpen, makers, stijlvormen en manieren van publiceren te mogen ondersteunen.

Het Mediafonds is nadrukkelijk niet bedoeld om media overeind te houden. Alle aanvragen moeten gedaan worden door individuen. Er kan maximaal 10.000 euro per aanvrager gedaan worden. Alle aanvragen worden binnen een maand behandeld.

Het is essentieel dat de journalistieke aanvraag een directe relatie heeft met Arnhem en dat journalistieke kwaliteit als uitgangspunt wordt genomen.

“Het is belangrijk dat journalistieke producties, zeker als die met subsidie tot stand komen, goed bekend worden bij het grote publiek”, staat in het reglement van het Mediafonds te lezen. “De aanvrager geeft aan hoe zij of hij dit bereik denkt te realiseren en eventueel in samenwerking met welke (lokale) mediapartners.”

Alle aanvragen die gedaan worden, worden beoordeeld door het bestuur van het Mediafonds. Het bestuur bestaat uit Paul Baeten (onder meer oud-redactiechef van de Gelderlander in Arnhem), Gonnie Eggink (onder meer auteur van het Basisboek Journalistiek) en Jan Westerhof (oud-hoofdredacteur Omroep Gelderland).

Naschrift redactie:
De Arnhemsche Courant staat vanzelfsprekend open voor journalistieke projecten die dankzij een bijdrage van het Mediafonds gerealiseerd kunnen worden. Journalisten kunnen hiervoor contact opnemen met de redactie, via redactie@arnhemschecourant.nl of via het telefoonnummer.

Vorige artikel

Sonsbeekmarkt stopt ermee: “We zijn er actief uitgewerkt”

Volgende artikel

PvdA-wethouder Martien Louwers stapt uit de politiek

Tip: