Sonsbeekmarkt stopt ermee: “We zijn er actief uitgewerkt”

ARNHEM – Er komt in ieder geval dit jaar geen Sonsbeekmarkt meer. De organisatie trekt de stekker eruit. De eerstvolgende editie zou komende zondag plaatsvinden, maar dat is dus afgelast. Als reden geeft eigenaresse Maria Jansen dat er met de gemeente Arnhem geen afspraken te maken zijn. Ze beschuldigt de gemeente van wanbeleid.

In een uitgebreide posting op Facebook wordt tekst en uitleg gegeven waarom de organisatie stopt met de maandelijkse markt in Sonsbeek.

De organisatie van de Sonsbeekmarkt ligt al een tijd overhoop met de gemeente. De druppel die de emmer doet overlopen is dat de gemeente toestemming heeft gegeven aan een andere partij voor het organiseren van een markt in Sonsbeek. Een deel van die marktdagen valt samen met dagen die de Sonsbeekmarkt óók gepland had voor een markt.

“Na negen jaar investeren in tijd, in relaties, in bouwen, komen we tot de ontdekking dat er buiten ons om volstrekt onbegrijpelijke beslissingen genomen zijn vanuit de gemeente Arnhem. Dat verzin je toch niet? Men aasde met voorbedachte rade op exact dezelfde eventdagen als de Sonsbeekmarkt.”

De organisatie van de Sonsbeekmarkt beschuldigt de concurrerende organisatie van kopieergedrag.
“Ze nodigen onze ondernemers zelfs uit in hun nieuwsbrief om op hun kopie te komen staan! Daarnaast benaderden ze ook nog onze trouwe partners die voor de randprogrammering zorgden.”

De organisatie van de Sonsbeekmarkt heeft er afgelopen jaren voor geplet dat zij opgenomen zou worden in het beleidsplan voor evenementen in Sonsbeek.

“Op persoonlijke verzoeken om de Sonsbeekmarkt op te nemen, is nooit gereageerd. Als we om uitleg vragen, zelfs met inschakelen van rechtsbijstand, worden we van het kastje naar de muur gestuurd.”

“De Sonsbeekmarkt is er actief uitgewerkt. Anders kunnen we het helaas niet omschrijven,” concludeert Maria Jansen. “Vandaar dat ons helaas niets anders rest dan de Sonsbeekmarkt dit jaar niet te organiseren onder dit wanbeleid.”

De gemeente staat op het standpunt dat Sonsbeekpark voor alle Arnhemmers is en dat het iedereen vrij staat om een aanvraag te doen voor een activiteit in het park.

De PvdA en Arnhem Centraal hebben inmiddels schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de kwestie.