Meer woningen en meer groen in eigen schetsontwerp bewoners Shaapsdrift

/

ARNHEM – Bewoners van de Schaapsdrift hebben op kosten van de gemeente samen met een eigen stedebouwkundig bureau een schetsontwerp gemaakt voor de toekomst van de buurt. Meer groen, meer woningen en het zichtbaar maken van de beek zijn de belangrijkste punten.

(Door: Patrick Arink)

Afgelopen maand zette de gemeenteraad een dikke streep door de plannen van wethouder Bouwkamp (GroenLinks) met de Schaapdrift. Sloop van bestaande woningen is niet meer aan de orde en in plaats van grootschalige nieuwbouw, heeft wethouder Bouwkamp opdracht gekregen om de bestaande bouw als uitgangspunt te nemen bij de nieuwbouwplannen.

Door de restricties die de gemeenteraad heeft opgelegd is toekomstige ontwikkeling vooral mogelijk op het bedrijventerrein van de Schaapsdrift. Een voorzet hoe die ontwikkeling eruit kan komen te zien, is afgelopen maand opgesteld door bewoners van de Schaapsdrift.

In de plannen waar de bewoners mee komen wordt de buurt vergroend en wordt de aansluiting met park Sacre Coeur verbeterd. Op het huidige bedrijventerrein zijn appartementen bedacht, die qua hoogt niet teveel afsteken bij de huidige woningen.

De beek, die nu deel ondergronds ligt en deels door achtertuinen stroomt, wordt verlegd en naar boven gehaald als onderdeel van de gewenste vergroening van de buurt. Een voetgangerstunnel onder het spoor zorgt voor een betere aansluiting met Park Presikhaaf en zorgt voor een kortere route van en naar de HAN voor treinreizigers.

Dilemma’s

Het schetsontwerp van de bewoners is eind vorige maand voorgelegd aan het stedebouwkundig bureau van de gemeente Arnhem.
“Het verhaal van de bewoners over Schaapsdrift e.o. biedt veel aanknopingspunten voor gesprekken over de toekomst van de buurt en de verdere planvorming”, concludeert wethouder Bouwkamp in een brief aan de gemeenteraad.

“Er zijn tijdens deze avonden veel punten gevonden waarover gemeente en bewoners het eens zijn, zoals de vergroening, de doelgroepen voor de te bouwen woningen en de verduurzaming van de bestaande woningen”, aldus Bouwkamp.

Maar ondanks alle punten waar gemeente en bewoners op één lijn zitten, zijn er nog altijd voldoende twistpunten. Ook nu sloop van bestaande woningen zo goed als uitgesloten is.
“Op 26 juni jl. heeft de stedenbouwkundige met de bewoners samen mogelijkheden geschetst en gedeeld welke afwegingen hij als stedenbouwkundige nog moet maken. Hij heeft hierbij laten zien welke denkrichtingen er zijn en welke dilemma’s deze met zich meebrengen.”

Wvg

Afgelopen maand gaf de gemeenteraad wethouder Bouwkamp de opdracht om nog voor de zomer aan te geven voor welke delen van de Schaapsdrift en omstreken de Wvg van de panden afgehaald kan worden.

Nu de wijk vrijwel geheel behouden blijft, is de Wvg een middel dat feitelijk niet meer nodig is. Toch duurt het nog even voor de Wvg van de woningen wordt afgehaald. Voor het deel westelijk van de Schaapsdrift lijkt het grotendeels eenvoudig om de Wvg nu al van het gebied af te halen. Voor de oostzijde is dat iets lastiger.

“Gezien het grote belang zo snel mogelijk duidelijkheid te geven waar het kan, wil het college voor de zomer komen tot een afweging over het voorkeursrecht”, schrijft Bouwkamp. Ze voegt eraan toe dat ze hierover in gesprek wil met de gemeenteraad.

Of de deadline ‘voor de zomer’ gaat lukken is echter de vraag. We zitten inmiddels al in juli en het begin van het zomerreces is aanstaande.

De gemeente streeft er naar dat in november van dit jaar voor ieder gebouw in het gebied duidelijkheid is. In november wil de gemeente komen met een gebiedsvisie. Die stond oorspronkelijk gepland voor juni van dit jaar.