Warenmarkt wijkt uit naar Trans vanwege Arnhem Proeft: bewoners woest

//

ARNHEM – Komend weekend wordt op de Markt in Arnhem het culinaire evenement Arnhem Proeft gehouden. Daardoor heeft de gemeente bepaald dat de warenmarkt op vrijdag en zaterdag moet uitwijken naar de Trans. Omwonenden van de Trans zijn woest. Zij zijn door de gemeente niet geïnformeerd.

(Door: Patrick Arink)

Het culinaire festival Arnhem Proeft werd jarenlang gehouden in Musispark. Doordat er schade ontstond aan bomen, is ervoor gekozen een andere locatie voor het festival te zoeken. Dit jaar vindt Arnhem Proeft van 6 tot en met 9 juli voor het eerst plaats op de Markt.

Dat is een probleem voor de warenmarkt. Want omdat de Markt niet beschikbaar is, is de warenmarkt op vrijdag 7 juli en zaterdag 8 juli gedwongen om uit te wijken naar een andere locatie in de binnenstad. De gemeente heeft daar de Trans voor aangewezen.

Er is één probleem: de gemeente heeft nagelaten om omwonenden van de Trans te informeren over de verplaatsing van de markt. Dat nieuws werd dinsdagochtend pas duidelijk nadat de gemeente matrixborden heeft geplaatst rond de Trans. Op de matrixborden staat te lezen dat er vanaf donderdag niet geparkeerd mag worden op de Trans.

De Trans wordt door veel bewoners gebruikt als parkeerplaats voor hun auto. Van donderdag tot zondag moeten bewoners nu op zoek naar een andere parkeerplaats. In de binnenstad van Arnhem is dat niet eenvoudig.

Woest

De plotselinge verplaatsing van de warenmarkt naar de Trans leidt tot boze reacties bij bewoners rond de Trans.
“Wat is dit voor idioterie? Ik ben echt woest”, aldus een van de bewoners rond de Trans. “De gemeente heeft ons niet gevraagd hoe wij tegen de verplaatsing aankijken en heeft ons ook niet op de hoogte gebracht. Ik heb net nog even op de website van de gemeente gekeken om te zien of ik wat gemist heb. Maar er is nergens op de site van de gemeente informatie te vinden.”

Omdat de warenmarkt dit weekend op de Trans gehouden wordt, worden ook een aantal straten rond de Trans afgesloten voor verkeer.
“Ik heb een parkeerplaats onder mijn woning, maar als ik het goed zie kan ik dit weekend niet weg met mijn auto”, aldus een andere binnenstadsbewoner.

Ook bewonersvereniging Arnhem6811 is verbijsterd.
“Wij wisten van niets”, aldus een woordvoerder van de bewonersvereniging. “Het is te gek voor woorden dat de gemeente dit niet eerst heeft afgestemd met bewoners van de binnenstad en met ons als bewonersvereniging. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!”

Excuses

Wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) erkent dat de gemeente de fout in is gegaan.
“Ik weet nog niet precies waar het is misgegaan, maar dit is natuurlijk ongelooflijk onhandig gegaan. Ik kan alleen maar mijn excuses aanbieden. Dit nemen we mee in de evaluatie en we leren ervan voor de volgende keer.”

Roelofs meldt dat bewoners alsnog via een bewonersbrief op de hoogte worden gesteld.
“Toen ik dit vanochtend hoorde, heb ik meteen opdracht gegeven om een brief te schrijven aan omwonenden van de Trans. In die brief komt ook een telefoonnummer waar mensen terecht kunnen met vragen en opmerkingen.”

Het is niet voor het eerst dat het evenement Arnhem Proeft zorgt voor ophef. Vorig jaar waren er raadsvragen omdat het festival geen vergunning kreeg omdat er geen locatie beschikbaar was. Eerder leidde de aanwezigheid van kamelen tot vragen van de Partij voor de Dieren en waren er klachten over tentharingen die door boomwortels heengeslagen waren.