Via evacuatievluchten werden Afghanen die gevaar liepen in eigen land doordat zij voor Nederland hebben gewerkt geëvacueerd door de Nederlandse luchtmacht. (Foto: Defensie.)

Mogelijk ook opvang Afghaanse vluchtelingen in Arnhem

ARNHEM – Ruim 1.500 vluchtelingen uit Afghanistan werden afgelopen week door Nederland geëvacueerd. Hoewel Nederland vandaag stopt met de evacuatie, is het mogelijk dat er komende tijd ook Afghaanse vluchtelingen in Arnhem worden opgevangen. Dit meldt een woordvoerder van de gemeente Arnhem.

“Op dit moment is de gemeente Arnhem nog niet gevraagd door het Centraal Orgaan Asielzoekers”, vertelt Jill Conrad van de gemeente Arnhem. “Het COA coördineert de noodopvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Vanwege de ontwikkelingen is er echter nog veel onduidelijk. Het kan zijn dat Arnhem komende tijd door het COA benaderd wordt.”

Die mogelijkheid wordt ook door het COA niet uitgesloten.
“Nu Nederland stopt met evacueren, hebben we voldoende plek”, meldde COA-woordvoerder Leon Veldt vandaag aan RTV Oost. “Maar dat zeg ik met een slag om de arm. Als we toch een week doorgaan met evacueren, komen er honderden mensen bij. In dat geval hebben we wél nieuwe locaties voor Afghanen nodig.”

Naast noodopvang voor mensen uit Afghanistan is het ook mogelijk dat Arnhem benaderd wordt om onderdak voor vluchtelingen uit andere landen te regelen. De regering deed vandaag een oproep aan gemeenten om meer opvangplekken voor asielzoekers te creëren. De huidige opvangcapaciteit van 29.000 plekken is zo goed als vol.

De oproep van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is ook in Arnhem niet onopgemerkt gebleven.
“Intern zijn we hier als gemeente druk mee bezig”, aldus Conrad van de gemeente Arnhem.

Waar de extra opvang gevestigd zou moeten worden, is dan wel de vraag. Tijdens de vluchtelingengolf in verband met de oorlog in Syrië een aantal jaar geleden, werden vluchtelingen opgevangen in de leegstaande Koepelgevangenis. De Koepel is inmiddels echter niet meer beschikbaar.

“Pijnlijk moment”

De evacuatie vanuit Kabul wordt door Nederland vandaag stopgezet omdat de Verenigde Staten het vliegveld in Kabul de komende dagen nodig hebben voor vluchten met militairen en materieel.

“Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven”, schrijven de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.