Vitesse is door in de Conference League na een gedegen 2-1 overwinning op Anderlecht. (Foto: Vitesse.)

Belgische media over uitschakeling Anderlecht: “Tegen Vitesse, mensen. Dat is niet eens een goede ploeg!”

ARNHEM – Na een 2-1 overwinning op Anderlecht heeft Vitesse zich gisteravond geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. In een sfeervol Gelredome speelde Vitesse een gedegen wedstrijd. In België is het verlies van Anderlecht hard aangekomen.

Na het spectaculaire 3-3 vorige week in Brussel, liet Vitesse in de return zien dat zij niet voor niets meespeelt op het Europese toneel. Vitesse stónd er en speelde net als vorige week een sterke wedstrijd.

Kenmerkend voor het ’totaalvoetbal’ dat coach Thoas Letsch propageert, was het rechtsback Maximilian Wittek die verantwoordelijk was voor de 1-0 en de 2-0. Na een schot op de paal door Anderlecht, wist Refaelov er 2-1 van te maken.

“Tegen Vitesse, mensen”

Anderlecht is bij lange na niet meer de Europese topclub die in de jaren zeventig en tachtig vijf Europese bokalen wist te winnen. Maar een kleine club is Anderlecht natuurlijk ook niet. Dat Anderlecht tegen Vitesse onderuit zou gaan, werd in België daarom niet verwacht.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws spreekt van een “totale afgang”. In de krant komt voetbalanalist Marc Degryse aan het woord.
“Anderlecht heeft gezichtsverlies geleden tegenover gans Europa. Tegen Vitesse, mensen… Dat is niet eens een goeie ploeg!”

Volgens Degryse is het onbegrijpelijk dat Anderlecht verloor.
“Vitesse begon met vuur aan de wedstrijd, maar Anderlecht was blijkbaar niet in staat om die storm op te vangen. Dan ben je ofwel niet klaar, ofwel niet goed genoeg.”

Ook andere kranten in België zijn snoeihard in hun oordeel.
Het Nieuwsblad: “Adieu. Bye-Bye. Auf Wiedersehen. Adios. We zijn eind augustus en Anderlecht ligt alweer uit Europa. Paars-wit voetbalde dramatisch en ging ten onder.”
La Dernière Heure: “De club lijdt gezichtsverlies, en dat in het kleinste Europese toernooi.”

Anderlecht-trainer Vincent Kompany noemt het verlies van Anderlecht onverdiend.
“Proficiat aan Vitesse. Er waren drie goede afstandsschoten in de twee wedstrijden die statistisch gezien heel zelden een doelpunt opleveren, maar dat maakt deel uit van het voetbal”, vertelt hij aan Sporza.
“Op 180 minuten is dit mooi voor Vitesse, maar het is niet wat we verdiend hadden. Maar uiteindelijk telt enkel het resultaat.”

Loting

Voor Vitesse is de winst op Anderlecht zowel sportief als financieel een opsteker. In de groepsfase speelt Vitesse zes wedstrijden. Dat levert ongeveer 3 miljoen euro op.

Vitesse is bij de loting op donderdag ingedeeld in groep G. Vitesse speelt tegen Tottenham Hotspur, Rennes (officieel Stade Rennais) en NS Mura.

Tottenham Hotspur eindigde afgelopen seizoen als zevende in de Premier League. Rennes werd zesde in de Franse Ligue 1. Mura uit Slovenië werd in het vorige seizoen landskampioen van Slovenië.