Negeren vuurwerkverbod leidt tot vragen aan burgemeester Marcouch

/

ARNHEM – Net als in de rest van Nederland werd ook in Arnhem het landelijke vuurwerkverbod massaal genegeerd. Op veel plaatsen in Arnhem leek het kort na middernacht op 1 januari op een ouderwetse jaarwisseling. Arnhem Centraal wil van burgemeester Marcouch weten wat de schade is.

Zwaar vuurwerk zoals vuurpijlen, strijkers en duizendklappers waren door een wetswijziging sowieso al verboden. In een poging om de zorg niet verder te belasten werd tijdens de jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod ingesteld.
In Arnhem werd bovendien opgeroepen om illegaal vuurwerk straffeloos in te leveren bij een gemeentelijk verzamelpunt.

Het heeft allemaal niet geholpen. Ondanks alle oproepen en maatregelen werd overal in Arnhem op grote schaal vuurwerk afgestoken. Voor raadslid Guus van der Laak van Arnhem Centraal is de gang van zaken aanleiding om een aantal kritische vragen te stellen aan burgemeester Marcouch.

Van der Laak wil weten hoe groot de schade door afgestoken vuurwerk in Arnhem is en hoe zich dat verhoudt tot andere jaren. Daarnaast vraagt het raadslid zich af wat Marcouch komend jaar gaat doen om vuurwerkschade verder terug te dringen.

“Het lijkt ons niet handig om op voorhand te stellen, dat handhaving door gebrek aan capaciteit niet de prioriteit heeft en moeilijk te verwezenlijken is”, merkt Van der Laak daarbij op.

Burgemeester Marcouch werd tijdens de jaarwisseling gevolgd door een verslaggever van RTL Nieuws. Tegen RTL zei Marcouch dat hij het asociaal vond dat mensen zich niet aan het vuurwerkverbod hielden.

“Het is jammer want die maatregel was vooral bedoeld om de zorg, die al zwaar belast is te te ontlasten. Dat is hier toch overtreden.”

Vorige artikel

Parels en Proefballonnen: met een blader- en leesboek door tien jaar Arnhemse geschiedenis

Volgende artikel

Woonwethouder Ronald Paping: “Alleen bouwen is niet de oplossing”

Tip: