Parels en Proefballonnen: met een blader- en leesboek door tien jaar Arnhemse geschiedenis

///

ARNHEM – Het is een feest van herkenning vol oja-momenten. Afgelopen maand verscheen het boek ‘Parels en Proefballonnen’ van Bob Roelofs. In het rijk geïllustreerde boek wordt teruggekeken op Arnhem tussen 2011 en 2020.

In 2011 was Pauline Krikke nog burgemeester van Arnhem. Rozet? Dat was nog een parkeerplaats. Het Feestaardvarken? Nooit van gehoord. Arnhem Centraal bestond uit een tijdelijk station, het filmhuis zat nog op de Korenmarkt en in het kader van Rijnboog was de haven tussen tussen de Rijnkade en het Kerkplein net afgeblazen.

Er verandert veel in tien jaar tijd in een stad als Arnhem. Het rare is dat je veel van hoofdpunten uit de recente geschiedenis al snel weer vergeet. ‘Parels en Proefballonnen’ is daarom een aaneenschakeling van momenten dat je denkt “oja, zo zat het!”

Bob Roelofs beschrijft in het boek over ontwikkelingen in Arnhem in het afgelopen decennium met grote en kleine gevolgen. In overzichtelijke hoofdstukken wordt thema voor thema behandeld. Van cultuur tot Arnhem als groene stad en van maatschappelijke ontwikkelingen tot politieke turbulentie.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een bijdrage van een bekende Arnhemmer die vooruit kijkt op Arnhem over tien jaar.

Roelofs is tegenwoordig wethouder voor Arnhem Centraal in het college van B&W. Maar in ‘Parels en Proefballonnen’ is daar niets van te merken. Bob Roelofs had het grootste gedeelte van het boek al geschreven voor hij afgelopen jaar als wethouder aan de slag ging. Bovendien slaagt Roelofs, van huis uit historicus, er goed in om zaken en gebeurtenissen neutraal en in een prettig leesbare toon aan de lezer te presenteren.

De editie van ‘Parels en Proefballonnen’ die nu in de boekhandel ligt, is het tweede decenniumboek dat Bob Roelofs schreef. Tien jaar geleden schreef Roelofs ook al een boek over de periode tussen tussen 2001 en 2010. Van dat boek gingen destijds duizend boeken over de toonbank, hetgeen indrukwekkend is voor een boek over lokale geschiedenis.

Het ligt in de verwachting dat het dit keer dezelfde kant op gaat. Dat is goed nieuws voor Jeugdland. Van ieder verkocht exemplaar van ‘Parels en Proefballonnen’ gaat tien euro naar Jeugdland.

‘Parels en Proefballonnen’ is verkrijgbaar bij alle boekhandels in Arnhem voor 14,50 euro.

Vorige artikel

Via diftar en een collegebreuk naar de gemeenteraadsverkiezingen met nieuwe lijsttrekkers

Volgende artikel

Negeren vuurwerkverbod leidt tot vragen aan burgemeester Marcouch

Tip: