'Niemanders' aan het werk tijdens een workshop in Rozet.

Niemanders krijgen een stem met de Niemanders Gazette

/

ARNHEM – Het zijn mensen uit landen zoals Jemen, Egypte, Syrië, en Sierra Leone. Ze kwamen als vluchteling naar Nederland. Het zijn ‘niemanders’. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben een verhaal te vertellen. Dat verhaal staat in de Niemanders Gazette.

(Door: Patrick Arink)

Muzikanten Rocco Ostermann en Wout Kemkens startten in 2019 een boeiende zoektocht waarbij ze gevangenissen bezochten om opmerkelijke verhalen te ontdekken. In 2023 zijn ze terug. Ditmaal richten ze hun aandacht op AZC’s door heel Nederland.

Samen met deelnemers uit asielzoekerscentra tekenden ze afgelopen maanden de verhalen van de vluchtelingen op. Het project leidt tot de lancering van een krant én van een eigen popfestival in LuxorLive op 30 december aanstaande.

“Er wachten talloze verhalen om gehoord te worden, als ze maar de kans krijgen”, aldus een bevlogen Rocco Ostermann. Ostermann wil met de krant en het popfestival de ‘niemanders’ een gezicht en een stem geven.

En dat stopt niet met een krant en een popfestival.
“We werken ook nog aan een podcast en volgend jaar komt er een muziekalbum uit”, aldus Ostermann. “Het album komt pas in september, maar met een beetje geluk komt er volgende maand al een single uit.”

Niemanders Gazette

Maar eerst is er de eigen krant: de Niemanders Gazette. In een oplage van 10.000 exemplaren wordt de krant vanaf het einde van deze maand verspreid in heel Nederland. Niet alleen in asielzoekerscentra, maar juist ook daarbuiten.

De Niemanders Gazette wordt op donderdag 23 november aanstaande feestelijk gelanceerd in Rozet. Wethouder Vluchtelingen Paul Smeulders (GroenLinks) zal dan de eerste exemplaren uitdelen aan de niemanders zelf. Zij hebben met hun verhalen de inhoud van de krant verzorgd.

Het Niemanders-project is tot stand gekomen dankzij subsidie, maar vooral dankzij een zeer succesvolle crowdfundingscampagne. Het was de bedoeling om 10.000 euro op te halen om realisatie van het project mogelijk te maken. Het werd ruim het dubbele dan dat. Daarmee is duidelijk dat het project leeft.

Op 30 december aanstaande vindt in Luxor Live de ‘Nacht Van De Niemander’ plaats. Afgelopen week werden de eerste artiesten bekend gemaakt die dan zullen optreden: Ploegendienst, Rudeboy (Urban Dance Squad), Shamzon, Isma IP, Sinan Arat’s Sufidelica en Yallah! Yallah! zullen op het podium staan.

Tickets voor de Nacht van de Niemander en meer informatie over het programma zijn te vinden op de website van Luxor Live.