Niet nóg een telefoonwinkel in de Steenstraat!

/

ARNHEM – Wat er ook voor nieuwe winkel komt in het pand op bovenstaande foto: géén telefoonwinkel. En ook geen witwaswinkel, massagesalon of kapperszaak. In een opvallende advertentie op Funda Business laat de eigenaar van het winkelpand weten dat alleen onderscheidende ondernemers welkom zijn.

De huidige huurder van het pand, Leo Kleton van Leo Foodlife, gaat volgend jaar met pensioen. De traiteur is op zoek naar iemand die de zaak wil overnemen, maar indien dat niet lukt wordt het pand in de Steenstraat verhuurd aan een nieuwe ondernemer.

“Door de sympathieke houding van de eigenaar is er besloten om het pand waarin ik mijn bedrijf run alleen als winkel of aan onderscheidende horeca te willen verhuren”, legt Leo Kleton uit op de website van het Spijkerkwartier.

Wat voor winkel dat wordt, moet nog blijken. Maar het wordt in ieder geval een winkel die iets toevoegt aan de Steenstraat. De Steenstraat staat al een aantal jaren onder druk. Hoewel de winkelstraat tussen de binnenstad en station Velperpoort gewaardeerd wordt door zijn levendigheid en grote aantal speciaalzaken, gaat het aanzien van de straat achteruit.

De Steenstraat telt inmiddels zeven telefoonwinkels, drie kappers en drie massagesalons.
Eén ondernemer uit het Spijkerkwartier stelde al gekscherend voor om een winkel te beginnen waarin die drie zaken samen komen. Een slogan voor die nieuwe winkel had hij al:
“Knippen en masseren terwijl wij uw telefoon repareren.”

Door de komst van steeds meer onduidelijke telefoonwinkels, kapperszaken en witwaswinkels dreigt de Steenstraat verder af te glijden.
Leo Kleton: “Eerlijk is eerlijk. Er zal beter naar het aanbod gekeken moeten worden, anders word dat te eenzijdig.”

In samenspraak met de gemeente Arnhem heeft de eigenaar van het pand daarom voorwaarden gesteld aan de nieuwe huurder van het winkelpand in de Steenstraat. De gemeente Arnhem zelf heeft iets verderop in de Steenstraat afgelopen jaar zelf ook een pand gehuurd.

Pand 66

Vanuit ‘Pand 66’ wil de gemeente dichter op de problemen zitten waar de Steenstraat mee te maken heeft. Het gevoel van onveiligheid in de straat is groot. Dat dit terecht is blijkt uit de criminaliteitscijfers. De Steenstraat staat bovendien in de top 3 van Arnhemse straten waar vrouwen het meest te maken hebben met seksuele intimidatie.

Bewoners en ondernemers doen al een tijdlang een beroep op de gemeente om iets aan de problemen te doen.
Dit heeft er onder meer toe geleid dat de politie met gerichte acties overlastgevers aanhoudt en dat verdachte ondernemers onder verscherpte controle staan. Die extra aandacht lijkt effect te sorteren.
In een half jaar tijd werden door burgemeester Marcouch zeven drugspanden in het Spijkerkwartier gesloten.

De extra aandacht voor de problematiek in de Steenstraat komt op het moment dat de Rekenkamer in Arnhem concludeert dat de gemeente te weinig doet tegen georganiseerde misdaad.