O, zit dat zo! Arnhemse drugsboot is nu een drijvend hotel

/

ARNHEM – Je kent hem vast nog wel. Drugsboot De Boei lag jarenlang aangemeerd aan de Rijnkade. De boot werd gebruikt voor de opvang van verslaafden, totdat de gemeente in 2013 de stekker eruit trok. Tegenwoordig trekt ‘onze’ Arnhemse boot in heel Europa de aandacht.

(Door: Patrick Arink)

De opvallend geschilderde drugsboot lag van 2004 tot 2009 naast de John Frostbrug. Op de boot werden zo’n 60 drugsverslaafden 24 uur per dag opgevangen.

De drugsboot heeft de gemeente Arnhem klauwen vol met geld gekost. De aankoop van de drijvende drugsopvang kostte de gemeente aanvankelijk 7 miljoen euro. Daar kwam al snel twee miljoen euro bij.

Een dag voor de boot in gebruik werd genomen zonk de boot naar de bodem van de Nederrijn. Onder mysterieuze omstandigheden was het blussysteem op de boot spontaan afgegaan, waardoor de hele boot onder water liep en zonk.

De boot werd opgetakeld, opgekalefaterd en in gebruik genomen. Maar na een half jaar kwam er nog eens bijna een miljoen extra aan kosten bij. De ramen bleken binnenstebuiten gemonteerd te zijn.

Afijn. Niemand was gelukkig met de boot en nadat ondernemers dreigden met een rechtszaak tegen de gemeente Arnhem, koos de gemeente eieren voor haar geld. De drugsboot werd verkocht!

Aanvankelijk wilde niemand de boot hebben. De gemeente vroeg 850.000 euro voor de motorloze boot. Pas toen de drugsboot na vijf jaar leuren voor 250.000 euro te koop stond, was er een rederij die interesse had.

Drijvend hotel

Rederij Chevalier Floatels kocht de boot op en transformeerde de drugsboot tot drijvend hotel voor de offshore industrie. De boot wordt gebruikt als onderkomen voor personeel dat tijdelijk wordt ingevlogen voor bijvoorbeeld de aanleg van een windmolenpark.

De nieuwe eigenaar gaf de boot ook een nieuwe naam. Met een knipoog naar de Arnhemse voetbalclub Vitesse heet de boot tegenwoordig ‘Sans Vitesse’; geen snelheid. Dat verwijst ook naar het feit dat de boot nog altijd geen motor heeft.

Maar goddank heeft de nieuwe eigenaar besloten om helemaal niets te doen aan de opvallende schildering van de buitenkant van de boot. De naam mag dan veranderd zijn: de boot ziet er nog steeds hetzelfde uit als in de hoogtijdagen in Arnhem.

De thuisbasis van de Sans Vitesse is de Shetland Eilanden, maar de boot wordt heel Europa doorgesleept. De boot lag al een tijd in Frankrijk, in meerdere havens in Groot Brittannië en afgelopen jaren twee keer op het Duitse eiland Rügen in de Oostzee.

Het leidt keer op keer tot aandacht van de lokale pers voor de opvallende boot. Vaak gaat dat niet verder dan een foto met onderschrift, maar de Duitse krant Nordkurier ging in een artikel met de kop ‘Gissen naar het Zebra-schip in de haven op Rügen’ helemaal los in haar berichtgeving:

“Wat voor schip is dat in de haven van Sassnitz op Rügen? Het heeft te maken met de dreiging met sancties van Amerikaanse senatoren, de vergiftiging van de Russische oppositiefiguur Alexei Nalwalny en de voortdurende bouw van Nord Stream 2.”

Zo hoor je nog eens wat!

Evengoed: onze drugsboot doet het goed in haar nieuwe leven als drijvend hotel. En de boot is nog net zo fotogeniek als toen de boot in Arnhem lag: