O, zit dat zo! Dit is waarom Arnhem wel, en Nijmegen niet op het Monopoly bord staat

/

ARNHEM – Het is nog altijd een van de populairste bordspelen die er bestaan: Monopoly. Maar waarom staat Arnhem wel op het Monopoly bord, en grotere steden als Nijmegen of Eindhoven niet? Het antwoord zal je verbazen!

(Door: Patrick Arink)

“Ga verder naar Barteljorisstraat.” “U bent tweede geworden in een schoonheidswedstrijd.” “Ga direct naar de gevangenis.” De teksten op de kanskaarten uit Monopoly zijn verankerd in het collectieve geheugen. Logisch. Iedereen heeft wel eens Monopoly gespeeld.

Iedereen kent ook de straatnamen in het Monopolyspel. Arnhem is met drie straten vertegenwoordigd. De Steenstraat, de Ketelstraat en het Velperplein. Als je mensen uit bijvoorbeeld de Randstad vraagt welke straten in Arnhem ze kennen, zullen dit de eerste drie straten zijn die zij noemen.

Kwisvraag tussendoor: weet jij eigenlijk wel waar de Ketelstraat ligt? Denk er maar even over na. We komen er later op terug.

Monopoly kent zeven steden, plus Ons Dorp. Dat dorp is gewoon ieder willekeurig dorp in Nederland. De zeven steden zijn Arnhem, Haarlem, Utrecht, Groningen, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Dat Arnhem er tussen staat is vreemd. In omvang is Arnhem helemaal niet zo’n grote stad. Het was logischer geweest om een grotere stad als Nijmegen, Eindhoven of Enschede te nemen. Dus hoe is Arnhem op het Monopoly bord terecht gekomen? Daarvoor gaan we terug naar 1936.

In de Verenigde Staten en Groot Brittannië was Monopoly inmiddels een groot succes. Ondernemer John Perry had in Nederland een aantal winkels waar hij speelgoed en huishoudelijke spullen verkocht. Perry haalde de Engelse versie van Monopoly naar Nederland toe.

Het Nederlandse Monopoly bord bestond toen, net als de Engelse versie, uit straten in Londen. De spelregels en kaartjes werden vertaald in het Nederlands en spelen maar!

En toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. De import vanuit Engeland stopte. Wat nu. Perry bedacht dat hij dan wel gewoon een geheel Nederlandse versie van Monopoly kon maken.

Perry besloot om verschillende Nederlandse steden te nemen in plaats van wijken in Londen. De keuze voor die zeven steden was snel gemaakt. Perry had zeven vestigingen. De belangrijkste winkel zat in de Kalverstraat, er zat een magazijn in de Barteljorisstraat en verder waren er winkels in onder andere de Herestraat in Groningen en natuurlijk in de Ketelstraat in Arnhem.

Je snapt het al. Perry koos zowel de steden als de straten waar hij winkels had bij het bedenken van een volledig Nederlands Monopoly bord. Dus daarom werd het Arnhem en niet Nijmegen of Maastricht.

Na de oorlog veranderde Perry zijn bedrijfsvoering. De winkel specialiseerde zich meer en meer in sportkleding en sportartikelen. Tegenwoordig ken je de winkel als Perry Sport.

En weet je waar die winkel zich in Arnhem bevindt? Ah, dát is de Ketelstraat!

(Foto: De Speld)