ARNHEM – De Steenstraat is voor fietsers sowieso al een uitdaging. Voetgangers, auto’s, bezorgscooters, vrachtwagens en andere fietsers maken van een ontspannen fietstocht vaak een wervelend avontuur. Ter verhoging van de fietsvreugde liggen er in de Steenstraat ook meer dan 40 putdeksels, waar ervaren fietsers vakkundig omheen slalommen.
In andere straten in Arnhem vind je hooguit één putdeksel. Of twee. Maar in de Steenstraat struikel je er bijna over. Alleen al op de kop van de Steenstraat liggen maar liefst vijf putdeksels binnen tien meter achter elkaar. Bij de Martinuskerk: weer eentje. Iets verderop weer een paar.
Soms zijn het er twee bij elkaar. Soms drie. Soms netjes achter elkaar. Soms kriskras over de straat heen. In totaal telt de Steenstraat meer dan veertig putdeksels. Het lijkt een beetje overdreven. Waarom liggen er hier in godsnaam zoveel putdeksels?
De woordvoerders van de gemeente weten het ook niet. Maar gelukkig is er altijd nog Erik Laurentzen, riooldeskundige van de gemeente Arnhem die tekst en uitleg kan geven.
“Klopt”, zegt Laurentzen. “De Steenstraat kent veel putten. Dat heeft te maken met de ondergrondse infiltratieputten die daaronder liggen.”
Op de meeste plekken in Arnhem stroomt regenwater het riool in, maar in de Steenstraat is dat niet het geval.
Laurentzen: “In de Steenstraat zit regenwater niet op het riool, maar sijpelt het de bodem in. Onder ieder putdeksel zit een put om het vele regenwater bij een zware bui aan te kunnen. Water komt via straatkolken in die putten. Daarna kan het rustig de bodem in zakken.”
De infiltratieputten helpen mee om wateroverlast in de Spijkerbuurt te voorkomen. Bij piekbuien stroomt veel regenwater via Klarendal de laaggelegen wijk in. De infiltratieputten in de Steenstraat helpen mee om het riool te ontlasten.
Bij de laatste piekbui in 2014 stroomden meer dan 500 souterrains in de Spijkerbuurt onder water omdat het riool de grote hoeveelheid water niet aankon. Om die reden is bijvoorbeeld ook de Emmastraat in de Spijkerbuurt afgekoppeld van het riool. Ook hier zijn infiltratieputten aangebracht.
Want de Steenstraat is volgens Laurentzen helemaal niet zo uniek met zijn veertig infiltratieputten. In de meeste straten in Arnhem loopt regenwater het riool in, maar infiltratieputten om regenwater af te voeren vind je ook op een paar andere plekken in Arnhem.
Laurentzen: “Je vindt ze bijvoorbeeld ook op de Geitenkamp, in de Burgemeesterswijk en op de Paasberg.”