O, zit dat zo! Dit is waarom Vitesse altijd in het geel-zwart heeft gespeeld

/

ARNHEM – Het is op dit moment maar de vraag of we in Arnhem over een week nog een betaald voetbalclub hebben. De toekomst van Vitesse hangt aan een zijden draadje. Maar heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat Vitesse in het geel-zwart speelt? Wij wel!

(Door: Patrick Arink)

Vitesse is een van de oudste nog bestaande voetbalclubs in Nederland. De Arnhemsche cricket- en voetbalvereniging Vitesse werd, zoals iedereen in Arnhem weet, in 1892 opgericht.

Maar waarom speelt Vitesse in godsnaam in het geel-zwart? Dat is helemaal niet logisch. Het was veel logischer geweest wanneer Vitesse in het blauw-wit had gespeeld. Blauw en wit zijn tenslotte de kleuren uit het stadswapen van Arnhem.
Bovendien: het is ook niet voor niets dat je de adelaar uit het wapen van Arnhem terugziet in het logo van Vitesse.

In de eerste jaren van de club, speelden ‘onze jongens’ inderdaad in de Arnhemse kleuren wit en blauw. Dat Vitesse de overstap heeft gemaakt naar de kenmerkende gele en zwarte banen op het Vitesse-shirt, hebben we te danken aan Reinhard baron van Pallandt.

Rein van Pallandt was de zoon (of kleinzoon, daar willen we vanaf zijn) van oud-burgemeester Van Pallandt van Arnhem. De Van Pallandtstraat in de Burgemeesterswijk herinnert hier nog aan. Maar dat doet nu niet ter zake. Rein van Pallandt aan het begin van de twintigste eeuw de topscorer van Vitesse.
Dat niet alleen: de adellijke familie Van Pallandt was zeer welgesteld en Rein van Pallandt was de grootste geldschieter van de club.

Dus toen er in 1907 nieuwe voetbalshirts moesten komen, wilde Rein van Pallandt die wel betalen. Maar wie betaalt bepaalt. En het leek Rein van Pallandt gepast wanneer Vitesse voortaan in voetbalshirts met smalle geel-zwarte banen zou spelen.

Waarom in smalle geel-zwarte banen vraag je je af? Het antwoord vind je hieronder in het familiewapen van baron Van Pallandt…