O, zit dat zo: Elden hoort gewoon bij Arnhem

ARNHEM – De toegangsborden verraden het al: Elden ziet zichzelf als een onafhankelijke enclave binnen de gemeente Arnhem. En met een eigen dorpshuis, een eigen dorpsplatform en zelfs een eigen gemeentewapen doen ze er in Elden alles aan om hun zelfstandigheid aan de buitenwereld te tonen. Maar is dat wel terecht?

Het enige juiste antwoord daarop is een welluidend: welnee. Elden hoort gewoon bij Arnhem. Ze mogen in Elden dan nog zo hun best doen om te doen alsof het anders is, maar Elden is gewoon een wijk in Arnhem. Tot groot verdriet van veel Eldenaren.

Maar eerlijk is eerlijk: ze hebben natuurlijk wel een punt in Elden. Wanneer je in Elden rondwandelt, heb je niet het idee dat je in Arnhem Zuid loopt. Elden lijkt in niets op de omliggende wijken Elderveld, Kronenburg of De Laar. De omliggende wijken stammen uit de jaren zestig en zeventig. Elden bestond al in de middeleeuwen.

In Elden gaan ze er prat op dat ze ooit zelfstandig waren. Wat ze er vaak niet bij vertellen is dat dit feestje slechts van korte duur was. De zelfstandige gemeente Elden bestond alleen tussen 1 december 1813 en 1 januari 1818.

Maar in Elden zijn ze die vier jaar en één maand van glorieuze onafhankelijkheid nooit vergeten. De Willem Roodbeenhof in Elden herinnert nog aan de enige burgemeester die Elden ooit gekend heeft.

Willem Roodbeen was overigens alleen tussen 1813 en 1816 burgemeester. Naast burgemeester was Roodbeen namelijk ook belastingontvanger en dat mocht niet. Toen de minister van Binnenlandse Zaken de dubbele functie van Willem Roodbeen ontdekte, moest Roodbeen een van zijn twee functies laten vallen. Roodbeen koos er voor om zijn burgemeesterschap aan de wilgen te hangen. Ludolph Mulder, de burgemeester van Elst, deed Elden er vervolgens gewoon bij. Na 1 januari 1818 werd Elden ook officieel bij Elst gevoegd.

Die situatie bleef in stand tot ver in de twintigste eeuw. De gemeente Arnhem had in de jaren dertig al de Malburgse polder en andere delen aan haar grondgebied toegevoegd om woningbouw mogelijk te maken. Ondanks smeekbeden vanuit Elden aan de Eerste Kamer gebeurde in 1966 het onvermijdelijke: ook het grondgebied ten zuiden van Malburgen werd geannexeerd door de gemeente Arnhem om verdere stadsontwikkeling mogelijk te maken.

In Elden vonden ze het maar niks. Al snel werd bedongen dat er aan het begin van het dorp verkeersborden kwamen te staan waarop Elden vermeld stond. De foto bovenaan dit artikel stamt uit die tijd.

Het idee was dat de zelfstandigheidsdrang in Elden in de loop der jaren wel zou zakken. Maar we zijn inmiddels 55 jaar later en de borden waarop Elden (gemeente Arnhem) vermeld staan, pronken nog altijd op de toegangswegen naar het dorp.

Sterker nog: de eigen identiteit van Elden lijkt alleen maar sterker te worden. In de tijd dat Elden zelfstandig was, had het geen gemeentewapen. Dat werd pas ontworpen in 1987, toen Elden al meer dan twintig jaar bij Arnhem hoorde. Het gemeentewapen wordt overigens niet officieel erkend, maar dat terzijde.

En die Willem Roodbeenhof waarmee de enige burgemeester van Elden geëerd wordt? die bestaat pas sinds 2007.

Kortom: je moet niet vreemd opkijken wanneer ze binnenkort in Elden besluiten om een eigen volkslied te componeren.