O, zit dat zo! Max 30 min flitsparkeren, behalve tussen 23 en 9 uur

/

ARNHEM – In de binnenstad, maar ook in Klarendal en het Spijkerkwartier, heeft Arnhem sinds een jaar flitsparkeerplaatsen. Ze zijn bedoeld voor snelle boodschappen en kort winkelbezoek. Maar mag je op die flitsparkeerplaatsen na sluitingstijd langer staan en moet je dan betalen of niet?

‘Max 30 min’. Met een spuitbus is door de gemeente op een parkeerplaats in de Spijkerlaan die cryptische boodschap aangebracht. ‘Max 30 min’ staat voor maximaal dertig minuten. Langer mag je hier niet parkeren.

De parkeerplaats in kwestie is een van de tientallen flitsparkeerplaatsen die afgelopen jaren in Arnhem werden gelanceerd. In de binnenstad vind je de parkeerplaatsen op zes locaties: de Markt, de Langstraat, de Rodenburgstraat, de Beekstraat de Jansbinnensingel en op het Roermondsplein.

Betalen voor een flitsparkeerplaats doe je per minuut via een app. Voor een kort bezoekje aan een winkel in de binnenstad zijn de flitsparkeerplaatsen een uitkomst.

Flitsparkeren is natuurlijk handig, maar in een binnenstad waar ook bewoners vaak moeite hebben om een parkeerplek voor hun auto te vinden, roept het wel vraagtekens op.

Veel binnenstadsbewoners parkeren hun auto na sluitingstijd van de winkels op straat. Maar de flitsparkeerplaatsen laten ze links liggen. Die zijn over het algemeen leeg en onbezet. Voor je het weet heb je een bekeuring, is de angst. Maar is dat wel zo?

De flitsparkeerplaatsen zijn immers bedoeld voor het winkelend publiek. Na sluitingstijd hebben ze feitelijk geen functie meer. Als de winkels gesloten zijn, is er geen goede reden om in de binnenstad te gaan flitsparkeren met je auto.

Is een flitsparkeerplaats ook nog een flitsparkeerplaats na 18 uur ’s avonds?

Het is een van de existentiële levensvragen waar veel binnenstadsbewoners mee rondlopen.

“Jazeker”, aldus de gemeente Arnhem. “Ook na sluitingstijd mag je op die plaatsen maar een half uur staan. Soms zijn winkels langer open en ook als de winkels gesloten zijn kun je even kort in het centrum moeten zijn om iets bij iemand af te geven of op te halen.”

En betalen moet je ook als je je auto ’s avonds op een flitsparkeerplaats neerzet.
“Er is een periode dat je nog wel moet betalen, terwijl de meeste winkels dicht zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Dat is omdat er maar één parkeerregime geldt wat tijd betreft.”

Vrij parkeren

Dus helaas pindakaas voor binnenstadsbewoners die hun oog hadden laten vallen op een flitsparkeerplekje na sluitingstijd. Tot 23.00 uur is het betalen en binnen een half uur maken dat je wegkomt.

Ná 23.00 uur is het een ander verhaal. Dan is het vrij parkeren op de flitsparkeerplaaten.

“Tussen 23.00 uur en 09.00 uur mag je er gewoon gratis staan, zo lang als je wilt”, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Als je vanaf 09.00 uur maar betaalt en vanaf dat tijdstip maximaal 30 minuten op die plek staat.”

Kortom: het is duidelijk. Je moet altijd betalen op een flitsparkeerplaats, behalve als je sowieso niet hoeft te betalen en het is max 30 min. Maar max 30 min geldt niet 24/7, maar 09-23. Tussen 23-9 is een flitsparkeerplaats geen flitsparkeerplaats.

De woordvoerder: “Het is een pilot. We gaan het gebruik natuurlijk nog evalueren.”