ARNHEM – Een beetje stom is het wel. In de tekst van de plaquette bij het nieuwe evacuatiemonument op het Velperplein staat een spelfout. De gemeente werd door een bewoner op de hoogte gesteld. Binnen enkele weken wordt een nieuwe plaquette geplaatst. Zonder spelfout.
In de tekst bij het evacuatiemonument wordt meer uitleg gegeven over de evacuatie tijdens de Slag om Arnhem:
“Meer dan 90.000 Arnhemmers moesten halsoverkop de stad verlaten zonder te weten wanneer ze weer naar huis konden. In een massale uittocht vluchten ze naar het noorden.”
Het woord ‘vluchten’ is fout gespeld. Het woord staat in de tegenwoordige tijd, terwijl de verleden tijd gebruikt had moeten worden. ‘Vluchtten’ dus.
“Ik zag het meteen”, aldus Arnhemmer Marcel Rol. “Ik ben nog iemand van de oude stempel. Ik let altijd op goed gebruik van het Nederlands.”
Rol nam contact op met de gemeente Arnhem, die de fout met het schaamrood op de kaken onmiddellijk erkende. De gemeente liet aan Marcel Rol weten dat de fout zo snel mogelijk hersteld zal worden. Er wordt op korte termijn een nieuwe plaquette geplaatst.
Geen officiële herdenking
Het nieuwe evacuatiemonument was vorige week ook al in het nieuws. Een klein aantal Arnhemmers had op 25 september in kleine kring een korte herdenking bedacht bij het nieuwe evacuatiemonument. De aanwezigen misten vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem. Geen burgemeester. Geen wethouders. Zelfs geen bloemen. In de Gelderlander werd luidkeels beklag gedaan over de gang van zaken.
Er was dit jaar echter geen officiële herdenking van de evacuatie bij het evacuatiemonument, zoals vroeger wel het geval was. Dat is niet nieuw. De gemeente Arnhem heeft twee jaar geleden in samenspraak met het Rode Kruis in Arnhem en een afvaardiging van evacuees besloten om de evacuatie voortaan te herdenken tijdens de officiële herdenking van de Slag om Arnhem in de Berenkuil, omdat de herdenking van de evacuatie daar beter past en meer mensen bereikt.