Zo moet het dak van de vernieuwde parkeergarage Rozet eruit gaan zien. Met zonnepanelen en bloemen. (Afbeelding: gemeente Arnhem.)

Opknapbeurt voor “slechtste parkeergarage van Nederland”

/

ARNHEM – Parkeergarage Rozet wordt gepimpt. De garage wordt lichter, ruimer en er komt meer service. Daarnaast wordt de parkeergarage eigentijdser gemaakt. Zo komen er ook oplaadpunten voor elektrische auto’s, die stroom krijgen via zonnepanelen op het dak.

De parkeergarage werd met een rapportcijfer van 2,3 afgelopen jaar nog door de ANWB uitgeroepen tot “slechtste parkeergarage van Nederland”.

De bestaande parkeergarage Rozet krijgt zo’n 60 extra parkeerplaatsen. Dat kan door bestaande bergingen in de garage weg te halen en er parkeervakken van te maken. Daarnaast heeft de gemeente plannen voor een zonnedak voor de opwek van schone energie. Met die schone energie kunnen autorijders hun elektrische auto opladen. Dat zijn er om te beginnen enkele tientallen, maar op termijn meer dan honderd.

Onder de nieuw te bouwen appartementen van Bartok Park komt een bewaakte fietsenstalling. Deze wordt eveneens uitgerust met oplaadpunten. In dit geval voor e-bikes.
In de toekomstige fietsenstalling is plaats voor ongeveer 650 fietsen. Het is de bedoeling dat de stalling makkelijk toegankelijk is, zonder steile helling of lange loopafstanden.

Er komt in de vernieuwde parkeergarage een zogeheten mobiliteitshub, waar zowel elektrische deelfietsen als deelauto’s beschikbaar zijn.

“Beter en gastvrijer”

Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee (VVD): “We maken de parkeergarage beter en gastvrijer. Meer ruimte, meer licht, een goede bewegwijzering, het maakt dat bezoekers de garage als veel prettiger zullen ervaren.”

“Bereikbaarheid is een absolute voorwaarde voor een aantrekkelijke binnenstad”, aldus Van der Zee. “Steeds meer mensen komen op de fiets naar de binnenstad. Die willen hun fiets dan wel graag op een goede en veilige plek parkeren. Zeker bij Rozet, waar nu geen stalling is.”

De totale verwachte investering is € 9,4 miljoen, waarvan € 5,8 miljoen momenteel beschikbaar is, mede vanuit de Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis. Het project wordt daarom gefaseerd uitgevoerd. Daarnaast gaat de gemeente op zoek naar cofinanciering. Het is de bedoeling om nog dit jaar te starten met de eerste fase, met de verbouwing van de parkeergarage. Deze eerste fase moet zijn afgerond als de woningen in Bartok Park opgeleverd worden, naar verwachting begin 2024.

De gemeenteraad moet overigens nog zijn fiat geven aan de plannen.

Vorige artikel

Primeur voor Arnhem: centrale corona-registratie voor de horeca

Volgende artikel

Onderzoek: gemeenteraad heeft in coronatijd moeite om haar controlerende taak goed uit te voeren

Tip: