Tanks van de Polar Bears Divisie na de bevrijding van Arnhem op de Hommelseweg ter hoogte van de kruising met Onder de Linden en het Staringplein.

Ouderenpartij roept op tot ‘Polar Bearsplein’ in Arnhem

/

ARNHEM – De Arnhemse Ouderen Partij vindt dat er in Arnhem een plein moet worden genoemd naar de Polar Bears Divisie. Deze Britse divisie was verantwoordelijk voor de bevrijding van Arnhem in april 1945. Bij deze ’tweede Slag om Arnhem’ vielen aan Britse zijde 62 slachtoffers.

Grote delen van het midden en noorden van Nederland werden in april 1945 bevrijd door de Polar Bears Divisie. Dit was de bijnaam van de Britse 49e Infanteriedivisie, die deel uitmaakte van het 1e Canadese leger. Die bevrijding startte in de nacht van 11 op 12 april 1945 in Arnhem.

Na drie dagen strijd, vooral tegen fanatieke Nederlandse SS-soldaten, wisten de Britten, ondersteund door de 79e Britse gemotoriseerde divisie, Arnhem te bevrijden. Van daaruit stroomde divisie zonder veel tegenstand in hoog tempo door naar het westen en noorden van ons land.

De bevrijding door de Polar Bears wordt in veel gemeenten in Nederland geëerd. In veel gemeenten staan monumenten ter ere van de bevrijding door de divisie of zijn straten naar de Britse divisie genoemd.

Maar niet in Arnhem.

In Arnhem is de bevrijding altijd een ondergeschoven voetnoot in de geschiedenis van de stad geweest. Dat is niet vreemd. Er waren geen getuigen van de bevrijding. De inwoners waren immers geëvacueerd.

Hoe weinig aandacht er is voor de bevrijding van Arnhem blijkt wel uit de Wikipedia-pagina over het onderwerp. Die is er wel in het Engels, Frans, Pools, Spaans en Portugees, maar niet in het Nederlands.

Als enige stad in Nederland wordt in Arnhem ook niet jaarlijks stilgestaan bij de bevrijding. Pas de laatste jaren is er iets meer aandacht voor de bevrijding van Arnhem. Als het aan de Arnhemse Ouderen Partij ligt, komt daar verandering in.

De ouderenpartij wil dat er een Polar Bearsplein in Arnhem komt. De partij doet de suggestie om de kruising tussen de Hommelseweg met de Thomas a Kempislaan en de Dalweg zo te noemen.

Als het aan de partij ligt komt er op de rotonde die daar is gerealiseerd bovendien een monument ter ere van de Polar Bears. De partij vraagt aan het college van B&W hoe zij tegen dat voorstel aankijkt.

Enige tijd geleden heeft een inwoner van Arnhem een vergelijkbaar voorstel ingediend. Dat werd destijds door de gemeente afgewezen.

Het hele verhaal over de bevrijding van Arnhem is in vijf artikelen te lezen op de website van het Slag om Arnhem Archief. Die serie artikelen vind je hier.