PvdA/GroenLinks grootste partij in Arnhem bij Tweede Kamerverkiezingen

/

ARNHEM – Met 24,9 procent is PvdA/GroenLinks met afstand de grootste partij in Arnhem bij de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV, landelijk de grootste partij, haalde in Arnhem 19,1 procent van de stemmen. Derde partij in Arnhem is de VVD met 11,9 procent.

(Door: Patrick Arink)

Nieuwkomer NSC kreeg in Arnhem 10,4 procent van de stemmen. D66 moest ook in Arnhem fors inleveren en haalde 8,2 procent van de stemmen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was D66 in Arnhem de grootste partij met 19,4 procent van de stemmen.

DENK deed het in Arnhem verrassend goed. Met 4,4 procent van de stemmen in Arnhem scoorde de partij bijna het dubbele van het landelijke gemiddelde. De PvdD kreeg in Arnhem 4,2 procent van de stemmen. De SP haalde in lijn met het landelijke gemiddelde 3,7 procent van de stemmen.

Volt deed het net als twee jaar geleden beter dan in de rest van Nederland. De partij kwam in Arnhem uit op 2,6 procent van de stemmen. Hetzelfde geldt voor Forum voor Democratie, die bij de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem 2,5 procent van de stemmen kreeg.

De BBB is in Arnhem nooit groot geweest. Bij de vorige verkiezingen kreeg de BBB amper stemmen en met 1,9 procent van de stemmen ligt het aantal BBB-kiezers in Arnhem ook dit keer ruim onder het landelijke gemiddelde. Ook het CDA deed het in Arnhem een stuk slechter dan gemiddeld in Nederland: 1,7 procent.

De ChristenUnie kreeg 1,4 procent van de stemmen. Bij1 deed het in Arnhem beter dan gemiddeld met 0,9 procent van de stemmen.

De opkomst in Arnhem lag ook dit keer ruim onder de landelijk opkomst. In totaal ging 72,1 procent van de Arnhemse stemgerechtigden naar de stembus. Dat is lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en in 2017. Toen was de opkomst respectievelijk 74,1 procent en 76,9 procent.