Raad van State geeft groen licht voor plannen Stadsblokken-Meinerswijk

/

ARNHEM – De plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk mogen worden uitgevoerd. Dit heeft de Raad van State vanochtend besloten. Door de uitspraak van de Raad van State kan projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten eindelijk beginnen met de ontwikkeling van het uiterwaardengebied.

(Door: Patrick Arink)

Tegenstanders, vooral de huidige bewoners van Stadsblokken-Meinerswijk, hebben vanaf de lancering van de plannen bezwaar gemaakt. Nadat een meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging met de plannen, werd een lokaal referendum afgedwongen. Tot afgrijzen van de tegenstanders stemde twee derde van de Arnhemmers voor.

De gang naar de Raad van State was de enige mogelijkheid die tegenstanders daarna nog hadden om de plannen te blokkeren. Nu ook de Raad van State haar goedkeuring geeft aan de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk, kan uitvoer van de plannen niet langer worden tegengehouden.

In haar uitspraak veegt de Raad van State op meer dan twintig punten alle argumenten van de tegenstanders volledig van tafel.

Plan

Kondor Wessels Projecten wil 430 woningen bouwen in het gebied. Ongeveer 350 woningen worden gebouwd op de Stadsblokken, met name rond de ASM-haven. In Meinerswijk worden 80 luxe woningen gerealiseerd op het terrein van de steenfabriek.

De opbrengst van de woningen wordt door de projectontwikkelaar gebruikt om het gebied te saneren en te ontwikkelen tot natuur- en recreatiegebied. Het grootste gedeelte van het gebied wordt geschonken aan de gemeente Arnhem.

Geen hoogwatergevaar

Tegenstanders betoogden bij de Raad van State wat zij al jaren beweren: in tijden van klimaatverandering is het onverstandig om woningen te bouwen in het stroomgebied van de rivier. De bouw van huizen in Stadsblokken-Meinerswijk zou het gevaar op overstromingen vergroten. De tegenstanders werden bij de Raad van State in die opvatting gesteund door een bejaarde oud-professor Klimaatverandering.

Kondor Wessels Projecten betoogde dat de plannen juist zorgen voor een verbetering van de waterveiligheid. Zo zorgt de aanleg van een nevengeul in de plannen voor een daling van het waterpeil van tien centimeter. De woningen worden gebouwd op hoogwatergrond die nu ook al niet onderstroomt bij hoogwater.

Kondor Wessels Projecten wordt in die opvatting gesteund door een breed scala aan deskundigen: het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Deltacommisaris, waterschap Rijn & IJssel, waterschap Rivierenland, de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB).

De STAB deed in opdracht van de Raad van State uitgebreid onderzoek naar de argumenten voor en tegen. De STAB concludeerde in een lijvig rapport dat de argumenten van de tegenstanders niet valide zijn.

De hoeveelheid water die langs Arnhem stroomt, zal ook in de toekomst niet toenemen, wordt in het rapport geconcludeerd. Bovendien kan Rijkswaterstaat hoogwater prima reguleren over de Waal, de IJssel en de Nederrijn en is er in de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk voldoende ruimte om in de toekomst eventueel extra maatregelen te nemen.

Na de conclusies in het rapport van de STAB was eigenlijk al duidelijk dat de Raad van State de plannen goed zou keuren. Door drukte bij de Raad van State duurde het echter nog even voor er een uitspraak kwam.

Uitspraak

In een uitgebreide uitspraak worden de tegenstanders op meer dan twintig punten die zij hadden aangedragen in het ongelijk gesteld.

Beroep tegen de watervergunning? Het betoog slaagt niet.
Overstromingsgevaar? Het betoog slaagt niet.
Dwingende redenen van groot openbaar belang? Het betoog slaagt niet.
In strijd met gemeentelijk beleid? Het betoog slaagt niet.

Afijn. De lijst is nog een heel stuk langer.

“Het beroep van de stichting en anderen is ongegrond”, verklaart de Raad van State tenslotte.

Ruim 44 jaar na de sluiting van de ASM-werf, kan er nu eindelijk werk gemaakt worden van de ontwikkeling van het gebied. Lees hier de lange en kronkelige weg naar Stadsblokken-Meinerswijk.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State.