Boodschap van tegenstanders tijdens het referendum over Stadsblokken-Meinerswijk.

Tegenstanders Stadsblokken-Meinerswijk leggen zich mokkend neer bij uitspraak Raad van State

/

ARNHEM – Tegenstanders van de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk leggen zich neer bij de uitspraak van de Raad van State. De Raad van State stelde de tegenstanders van de plannen vandaag op alle punten in het ongelijk.

(Door: Patrick Arink)

“We zijn teleurgesteld dat de rechter tot dit oordeel komt, maar accepteren het oordeel van de rechter”, schrijven de tegenstanders in een persbericht. Om daar meteen aan toe te voegen:
“We vinden het bouwen van woningen in de uiterwaarden in tijden van een klimaatcrisis onverstandig, de ruimte in de uiterwaarden is hard nodig voor het opvangen van toekomstig hoogwater.”

Die mening staat haaks op de uitspraak van de Raad van State. De Raad van State concludeert juist dat de plannen nu en in de toekomst de waterveiligheid niet in gevaar brengen. Sterker nog: door uitvoer van de plannen wordt de waterveiligheid juist vergroot, onder meer door de aanleg van een nevengeul. Deze nevengeul zorgt voor een daling van het waterpeil van tien centimeter.

Aanpak klimaatverandering

“Deltacommissaris Peter Glas bepleit dat Nederland veel sneller moet opschalen waar het de aanpak van de klimaatverandering betreft”, schrijven de tegenstanders in hun persbericht. “De deltacommissaris bepleit dat er niet meer gebouwd zou moeten worden in de uiterwaarden.”

Voor de duidelijkheid: ook de Deltacommissaris heeft eerder al laten weten dat hij geen bezwaren heeft tegen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. Ook andere deskundigen op het gebied van waterveiligheid, zoals de waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geen bezwaar tegen de plannen in het uiterwaardengebied.

Nieuwe regelgeving

Margo Meeuwissen van Milieudefensie Arnhem: ”Nederland zal zich aan moeten passen aan klimaatverandering en heeft al nieuwe wet en regelgeving in voorbereiding dat bouwen in de uiterwaarden uitsluit. Ondertussen glippen er nu bouwprojecten door die weliswaar voldoen aan huidige wetgeving maar wel in de toekomst belemmeringen zullen vormen.”

Die bewering is onwaar. De Raad van State concludeert in haar oordeel dat er in de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk wel degelijk voldoende ruimte is om extra maatregelen te nemen, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Zo kan de Groene Rivier op de Stadsblokken doorgetrokken worden onder de Nelson Mandelabrug. Ook kunnen de dijken verder verhoogd worden.

Zuid-Holland onder water

Tegenstander Hilde Sloot: We hadden verwacht dat de rechter een streep door de bouwplannen in de Arnhemse uiterwaarden zou zetten. De rechter oordeelt echter anders.”
De tegenstanders erkennen dat het plan voldoet aan alle wetgeving, maar stelt tegelijkertijd dat “de ruimte in de uiterwaarden hard nodig is voor het opvangen van toekomstig hoogwater”.

Die bewering strookt niet met de feiten, werd vandaag nog bevestigd door de Raad van State.

De maximale afvoercapaciteit van de Nederrijn bij Arnhem is bereikt. Verder stroomafwaarts kunnen geen extra maatregelen genomen worden om meer water af te voeren via de Nederrijn. Meer water langs Arnhem afvoeren zou betekenen dat Zuid-Holland overstroomt. Daarom zal er ook in de toekomst niet meer water via de Nederrijn bij Arnhem worden afgevoerd dan nu het geval is.

Groen

Ook GroenLinks, een van de initiatiefnemers van het referendum over Stadsblokken-Meinerswijk, laat weten dat zij zich neerlegt bij de uitspraak van de Raad van State.
“GroenLinks was, is en blijft tegen deze enorme bouwplannen”, meldt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders. “Maar ondanks de uitspraak zullen wij ons blijven inzetten voor een groen Stadsblokken-Meinerswijk.”

GroenLinks heeft niets te klagen nu de plannen zijn goedgekeurd door de Raad van State. In de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk wordt tientallen hectare landbouwgrond in het gebied, waar jarenlang tonnen mest werd uitgereden, getransformeerd tot natuurgebied. Bovendien wordt vervuilde grond gesaneerd en neemt de biodiversiteit toe wanneer de plannen worden uitgevoerd.