Met lint heeft de politie de Driekoningenstraat afgezet om een kamerbewoner die voor overlast zorgt aan te houden.

Spijkerbuurt is overlast kamerbewoners meer dan zat

ARNHEM – Vier agenten en een politiehond waren maandagavond nodig om een kamerbewoner in de Driekoningenstraat met de nodige moeite te overmeesteren. Luid schreeuwend werd de man uiteindelijk met een ambulance afgevoerd. Het is het zoveelste incident in korte tijd in de Spijkerbuurt.

De man had meubels en een tv vanuit het huis op straat gegooid. Zijn geschreeuw was van honderd meter afstand te horen. De gealarmeerde politie lukte het niet om de man tot bedaren te brengen. Met de inzet van een politiehond kon hij uiteindelijk worden aangehouden. Vastgebonden op een brancard werd de man afgevoerd.

Aangetrokken door het geschreeuw van de man en het geblaf van de politiehond trok het incident veel bekijks. Het is niet voor het eerst dat de Spijkerbuurt te maken heeft met overlast. Buurtbewoners sommen met gemak het ene incident na het andere op. Als het aan de buurt ligt, grijpt de gemeente hard in om een einde te maken aan de overlast.

“Kamerbewoning is hier in de buurt natuurlijk altijd geweest”, vertelt een buurtbewoner. “Maar afgelopen jaren is die kamerbewoning veranderd. Er zijn niet meer zoveel studenten die hier een kamer hebben. Veel kamerbewoners zijn probleemgevallen en mensen met een rugzakje. Het worden er steeds meer, en het gaat steeds vaker fout.”

Arbeidsmigranten

De huidige bron van ellende zijn twee voormalige studentenpanden in de Driekoningenstraat. De panden werden onlangs verkocht. De eigenaren zeggen dat ze de panden willen verbouwen tot appartementen. Voor het zover is, worden de kamers verhuurd aan arbeidsmigranten.

“Afgelopen week is een grote groep nieuwe kamerbewoners gearriveerd. Er zitten misschien wel veertig mensen in die panden”, vertelt iemand uit de straat. “Ze drinken veel, ze maken veel lawaai en je kon er op wachten dat er eentje volledig door het lint zou gaan, zoals nu gebeurt.”

“Het maakt niet uit hoe warm het is, maar ik slaap al dagenlang met de ramen dicht. Ik voel me echt niet veilig meer”, vult een andere buurtbewoner aan. “Ik heb afgelopen drie dagen iedere dag met handhaving gebeld. Het gaat van kwaad naar erger.”

Het cynisme onder buurtbewoners viert hoogtij: “Misschien grijpt de gemeente pas in als er eerst iemand wordt doodgeslagen. O, wacht. Dat is vorig jaar al gebeurd.”

Dweilen met de kraan open

De gemeente is op de hoogte van de problematiek, maar zegt dat zij weinig instrumenten in handen heeft om iets aan de overlast in de Spijkerbuurt te doen. Wanneer een pandeigenaar zich aan de regels houdt, is er weinig wat de gemeente kan doen.

Treffend voorbeeld is de oude HBS in de Schoolstraat. De 74 bewoners in de school zorgen voor veel overlast in de buurt. Desondanks werd vorige maand de voorlopige vergunning voor kamerbewoning omgezet naar een definitieve vergunning.
Juristen van de gemeente zochten vergeefs naar een argument om de vergunning af te wijzen.

Mede met het oog op andere criminaliteit, die in de Spijkerbuurt ook erg hoog is, heeft burgemeester Marcouch de handhaving in het Spijkerkwartier geïntensiveerd. Met gerichte acties hoopt de gemeente de criminaliteit terug te dringen.

“Dweilen met de kraan open”, vindt iemand uit de Spijkerstraat. “Zolang je niets doet aan de grote hoeveelheid kamerbewoners, zal er niet snel iets verbeteren.”