ARNHEM – De gemeente Arnhem wil het dragen van religieuze uitingen, zoals hoofddoekjes, keppeltjes en tulbanden voor boa’s toestaan. Het voornemen heeft geleid tot verdeelde reacties. Komende woensdag vindt in de gemeenteraad een spoeddebat plaats over de kwestie.
(Door: Patrick Arink)
Een hoofddoekje of een tulband voor een politieagent? Moet kunnen, vinden ze in landen als Australië of Groot Brittannië. Geen sprake van, vinden ze daarentegen in landen als Frankrijk of Turkije.
Ook in Nederland is het dragen van religieuze uitingen voor politieagenten niet toegestaan. Minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie liet in juni van dit jaar aan de Tweede Kamer weten dat er in Nederland geen sprake van zal zijn dat agenten een hoofddoek, tulband of keppeltje dragen bij hun werk.
Maar het voornemen van de gemeente Arnhem om religieuze uitingen zoals een hoofddoekje wél toe te staan bij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa), valt buiten de verantwoordelijkheid van Yesilgöz. Dat is niet iets waar de regering over beslist, maar waar de betreffende gemeente over gaat.
Toch heeft minister Yesilgöz wel een kledingrichtlijn voor boa’s aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat de kleding van boa’s neutraal dient te zijn. Arnhem wil die richtlijn naast zich neerleggen.
Afspiegeling
In Arnhem is twee jaar geleden via een motie van DENK al bepaald dat een boa met een hoofddoekje moet kunnen. Afgelopen week gaf burgemeester Marcouch via een brief aan de gemeenteraad gehoor aan die motie uit de vorige bestuursperiode.
“Vanaf vandaag maken wij het expliciet mogelijk dat handhavers in dienst van de gemeente Arnhem zichtbaar religieuze uitingen dragen bij het uniform”, schrijft Marcouch.
“We willen als werkgever een inclusieve organisatie zijn, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Zo verwachten we een bredere groep mensen te interesseren voor het werk van handhaving in Arnhem, waardoor we meer een afspiegeling van de Arnhemse samenleving kunnen zijn.”
Marcouch verdedigt het besluit met een verwijzing naar het College voor de Rechten van de Mens en een verwijzing naar Europa.
“Volgens de Europese rechter is het aan de werkgever om aan werknemers beperkingen te stellen aan de vrijheid om religieuze uitingen zichtbaar te dragen. Het College voor de Rechten van de Mens steunt deze stap. Het college noemt de aanname dat mensen die zichtbaar religieus zijn hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen stigmatiserend en bovendien niet effectief.”
Uniform is uniform
Maar het voornemen van de gemeente Arnhem leidt tot grote protesten bij meerdere partijen in de gemeenteraad. Niet alleen een partij als de PVV is tegen, maar ook de SP en de VVD keren zich tegen het voornemen.
“Het linkse stadsbestuur slaat door in arrogantie door de wil van de Tweede Kamer en de Nederlandse boa-bond om de uniformen neutraal te houden, en dat landelijk te regelen, naast zich neer te leggen”, aldus de VVD.
“Het lijkt eerder op activistisch optreden. Bizar en zorgwekkend.”
Ook de SP is mordicus tegen het voorstel.
“Slechte zaak”, aldus SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink. “Een uniform hoort neutraal te blijven. Scheiding kerk en staat kan niet samen met religieuze uitingen. Volgens de SP gaat burgemeester Marcouch hier echt de verkeerde kant op.”
Voor de PVV is de maatregel reden om een spoeddebat aan te vragen. Komende woensdag wordt dat behandeld in de gemeenteraad.
“De Tweede Kamer heeft namens het land besloten dat we het niet willen, de minister heeft besloten dat het niet de bedoeling is, dus Arnhem zal zich daar naar moeten voegen”, aldus fractievoorzitter Coen Verheij.
Ook op social media stellen veel mensen vraagtekens bij het voornemen.
“Volgens mij kent Arnhem de betekenis niet van het woord ‘uniform'”, reageert iemand scherp.
Naast de gemeente Arnhem wil ook de gemeente Tilburg religieuze uitingen voor boa’s toestaan.