Koninklijk overnachten in een kerktoren

/

ARNHEM – Er zijn natuurlijk meer kerken die verbouwd zijn nadat ze uit de kerkdienst onttrokken waren. Maar geen enkele kerk komt zelfs maar in de buurt van de spectaculaire transformatie die de Arnhemse Walburgiskerk heeft doorgemaakt.

In de twee kerktorens van de oudste kerk van Arnhem zijn iconische short-stay residenties gebouwd rond zes Arnhemse thema’s. Komende week vindt de officiële opening plaats. De Arnhemsche Courant mocht alvast een kijkje nemen.

(Door: Patrick Arink)

“Let maar niet op de rotzooi”, zegt eigenaar Theo de Rijk als hij in de entreehal van de kerk over een gereedschapskist stapt. “We zijn nog bezig met de laatste klusjes.”

De entreehal is de enige plek in de torens waar bouwvakkers nog bezig zijn. Na bijna twee jaar nadert de verbouwing van de Walburgiskerk haar voltooiing.

In de kerktorens zijn zes luxe appartementen gerealiseerd. De ‘Walburgis Residenties’, zoals de officiële naam luidt, zijn te huur voor een nacht, een weekend of een maand. Alles is mogelijk.

Iedere residentie is gebouwd rond een Arnhems thema. Van John Frost tot Burgers’ Zoo. De kleinste residentie is geschikt voor twee personen. De grootste residentie bestaat uit drie verdiepingen en is geschikt voor gezinnen. Alle appartementen zijn te bereiken met een lift.

Hoewel de appartementen onderling van elkaar verschillen, is er één aspect dat overal terugkeert. De appartementen zijn on-Arnhems luxueus en tot in de puntjes afgewerkt.
Vergeet het Hilton. Vanaf nu is er de Walburgis.

Theo de Rijk: “Van mensen die er verstand van hebben kreeg ik te horen dat ik makkelijk 300 euro per nacht kon vragen, maar dat doen we niet. De gemiddelde prijs ligt rond de 190 euro. Het is hier geen Amsterdam.”

190 euro voor een overnachting lijkt alsnog veel geld, maar voor dat geld krijg je wel wat. De toren-appartementen zijn verrassend groot en luxueus gemeubileerd in barokke stijl. De appartementen zijn allemaal voorzien van een luxe keuken met alle voorzieningen.

De Rijk: “We staan nog niet eens op de boekingswebsites, maar de eerste week zitten we al helemaal vol.”

Castellum Arnhem

De residenties laten de geschiedenis van Arnhem én van de kerk goed zien. Een goed voorbeeld is het appartement dat is gebouwd rond de Romeinse tijd. De residentie is aangekleed met schilderingen en voorwerpen die herinneren aan de tijd dat de Romeinen een castellum hadden in Meinerswijk.

“De officiële naam is castellum Meinerswijk, maar ik noem het castellum Arnhem”, zegt Theo de Rijk. “Niemand in Nederland weet dat Meinerswijk in Arnhem ligt.”

Vanaf de 700 jaar oude kerkmuur kijkt de Romeinse legeraanvoerder Germanicus uit over de slaapkamer. In de keuken staat een manshoog beeld van een centurion.

De residentie laat ook goed zien dat de Walburgiskerk een woelige geschiedenis kent. Naast muren uit de veertiende eeuw is een deel van de muren duidelijk minder oud. Gewapend beton laat zien dat er ook redelijk recent nog flink is verbouwd.

“In de negentiende eeuw is een deel van de toren door achterstallig onderhoud ingestort en weer opnieuw opgebouwd”, legt De Rijk uit. “En tijdens de Slag om Arnhem is een Duits vliegtuig tegen de toren aangevlogen waardoor de kerk in brand vloog. Na de oorlog is de Walburgiskerk gelukkig gerestaureerd. Ze wilden de kerk in eerste instantie slopen.”

Lodewijk Napoleon

Opvallend is de residentie die is gewijd aan Lodewijk Napoleon. De broer van Napoleon Bonaparte was in de Franse tijd een aantal jaren koning van Nederland. Meer dan een voetnoot in de geschiedenis is Lodewijk Napoleon niet geweest. Waarom dan toch een residentie rond Lodewijk Napoleon?

“Daar zijn twee goede redenen voor”, aldus Theo de Rijk. “Allereerst heeft Lodewijk Napoleon de Walburgiskerk weer teruggegeven aan de katholieken. De kerk was op dat moment in gebruik als opslagplaats en kazerne. Bovendien heeft Lodewijk Napoleon Arnhem als eerste stad in Nederland toestemming gegeven om de stadsmuren af te breken. De stad kon daardoor uitbreiden.”

Net zoals in de andere appartementen is ook in de Lodewijk Napoleon residentie veel gebruik gemaakt van koper. Omgekeerde koperen kandelaars fungeren als hanglamp boven de wastafels.

Burgers Zoo

Twee andere opvallende residenties in de kerk zijn de appartementen rondom Burgers’ Zoo en het Kröller Müller museum. De twee publiekstrekkers hebben meegeholpen bij de inrichting van de ruimtes.

De Rijk: “We hebben zowel de dierentuin als Kröller Müller benaderd, en die waren allebei razend enthousiast. Kröller Müller heeft bovendien ook meegewerkt aan de Sonsbeek-residentie. In de Sonsbeek-residentie wordt via het Gerrit Rietveld paviljoen stilgestaan bij de beeldententoonstelling. Dit paviljoen staat nu in de beeldentuin van het museum, maar het is oorspronkelijk gemaakt voor de Sonsbeek beeldententoonstelling.”

John Frost

De meest imposante residentie in de Walburgiskerk is zonder twijfel de ruimte bovenin de rechtertoren. Deze residentie is gewijd aan John Frost en de Slag om Arnhem. Het appartement telt maar liefst drie verdiepingen: twee woonverdiepingen en een buitenruimte in de klokkentoren.

Vanuit die klokkentoren heb je niet alleen een magnifiek uitzicht over de binnenstad van Arnhem. Je kijkt ook uit op de noordkant van de Rijnbrug. Het is hier dat de mannen van John Frost tijdens de Slag om Arnhem dagenlang verzet boden tegen een veelvoud aan Duitse troepen en tanks.

De Slag om Arnhem speelt ook in het appartement zelf een prominente rol. Aan de muur in de woonkamer van de residentie hangen de restanten van een Duits geweer. Gevonden bij graafwerkzaamheden.

Aan een van de muren heeft een kunstenaar een beeld uit de film A Bridge Too Far nageschilderd. Een Britse soldaat steekt in triomf zijn arm omhoog nadat de Britten een Duitse pantserkolonne die over de brug kwam vernietigde.

Prominent in de slaapkamer staat een imposant mahoniehouten hemelbed. In het bed is de tekst St Walburgis gegraveerd.

“Het was niet goedkoop om dat bed te laten maken”, zegt Theo de Rijk lachend. “Mensen verklaarden me voor gek, maar ik wilde dat. Toen het klaar was ontdekten we dat het bed niet in de lift paste. Ik heb een hijskraan moeten huren om het naar boven te krijgen.”

“Uiteindelijk heeft de hele verbouwing veel meer gekost dan we vooraf hadden berekend. Maar eerlijk gezegd zit ik daar niet mee. We hebben bij alles eerst gekeken naar kwaliteit en daarna pas naar de kosten. Dit is het resultaat. En zeg nou zelf. Vind je het niet geweldig?”

De Walburgis Residenties worden zaterdag 2 oktober officieel geopend door burgemeester Marcouch. Een residentie boeken kan via de website: Walburgis-residenties.nl.